– Vi må sørge for at vi har et visst nivå av strategisk kapasitet, spesielt med hensyn til kritiske teknologier, produkter og komponenter, mener Maroš Šefčovič, visepresident i EU-kommisjonen.

EU ønsker å sikre forsyning av silisium

Europa må sikre forsyningen av silisium som råmateriale for halvlederproduksjon, sa EU-kommisjonens visepresident Maroš Šefčovič på en konferanse i Brussel i forrige uke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

– Strategisk autonomi er avgjørende for Europa, ikke bare i sammenheng med COVID-19 og forebygging av forsyningsavbrudd. Det er også viktig å sikre at Europa forblir en ledende global økonomi, sa han.

Han pekte på utviklingen innen batteri- og hydrogenproduksjon, og fremhevet at silisium var tilsvarende strategisk viktig. Bemerkningene hans antyder utviklingen av et stort industriprosjekt om forsyning av silisiumskiver i regionen ettersom det meste av silisiumskiver produseres i Taiwan, selv om Japan også øker produksjonen av 300 mm silisiumskiver, skriver eeNews.

– Vi må sørge for at vi har et visst nivå av strategisk kapasitet, spesielt med hensyn til kritiske teknologier, produkter og komponenter, sa han. – Forstyrrelser i forsyningskjeden har påvirket vår tilgang til visse strategiske produkter, fra farmasøytiske ingredienser til halvledere. Og to år etter starten av pandemien har ikke disse forstyrrelsene gått bort.

– Ta batteriene, vårt første konkrete eksempel på strategisk framsyn. Vi lanserte European Battery Alliance i 2017 for å etablere en batteriindustri. I dag, takket være «Team Europe»-tilnærmingen, er vi på vei til å bli verdens nest største produsent av battericeller innen 2025.

– For å minske EUs avhengighet av halvledere produsert i Asia og skape et banebrytende europeisk mikrobrikkeøkosystem, må vi sikre silisiumforsyningene våre, sa han. – Det er derfor av største betydning at EU utvikler en mer dynamisk og spenstig råvareforsyning, og utstyrer seg med mer bærekraftige og effektive raffinerings- og resirkuleringsanlegg.

– Vi jobber for tiden med å identifisere utvinnings- og prosesseringskapasiteten i EU og i våre partnerland som vil redusere vår avhengighet av import av essensielle råvarer, samtidig som vi sikrer at kriteriene for bærekraftig miljø respekteres fullt ut.

Finansieringen på 95 milliarder euro til forskningsprogrammet Horizon Europe inkluderer 1 milliard euro til kritiske råvarer, og ordningen med viktige prosjekter av felles europeisk interesse (IPCEI) kan også brukes til å støtte nasjonal innsats for å samle offentlige ressurser i områder der markedet alene ikke kan gi den innovasjonen som trengs.

Powered by Labrador CMS