Ny VHF-sender på Mjøsa – skal trygge båtlivet

Båtfolket på Mjøsa har lenge etterlyst bedre radiodekning på Norges største innsjø. Nå er de bønnhørt. En ny vhf-sender er nå på lufta i den sørlige delen av Mjøsa. Telenor Kystradio eier og driver senderen.

Publisert

Norges største innsjø, Mjøsa, har et yrende båtliv med om lag 10.000 fritidsbåter og 6000 båtplasser. Både fritidsbåteiere, Mjøsa Båtforbund, Eidsvoll Hurdal Røde Kors, Skibladner, Redningsselskapet, Politiet og Øvre Romerike Brannvesen, har lenge ønsket seg bedre VHF-dekning i Mjøsa sørlige del.

– Det er gledelig at vi kan informere om at en ny VHF-sender er satt i drift den 16. mai 2022, lokalisert på Topphøgda (50 m over terrenget), forteller Terje Hammer, leder av Telenor Kystradio.

På Telenor kystradios kanalplan vil den bli kalt MJØSA S, med to talekanaler K16 (nød) og K65 + selvsagt DSC.

Mjøsa S dekker hele den sørlige delen av Mjøsa fra Tangen og ned til Minnesund, samt delvis opp mot Totenvika.

Det har allerede i mange år vært VHF-dekning på Mjøsa nord. Her er senderen plassert på Bangsberget (49m over terreng), på kanalplan kalt MJØSA N. Mjøsa N har også to talekanaler K16 (nød) og K21 + DSC. Stasjonen dekker den nordlige delen av Mjøsa fra Svartnes opp mot Moelv, og delvis videre nordover.

Telenor Kystradio

Kystradiostasjonene drives av Telenor Kystradio, og dekker hele Norges kyst til nord for Svalbard, samt langt ut til havs. Vi er Hovedredningssentralenes «ører» til sjøs. Kystradiooperatørene er trent i å bistå deg og dine i en nød- og assistansesituasjon og kommuniserer parallelt med søk- og redningsenheter som for eksempel redningsselskapenes fartøy, eller redningshelikopter. Årlig får mellom 5000 og 6000 fritids- og yrkesbåter hjelp gjennom Telenor Kystradio, og sommermånedene juni, juli og august er de travleste. En VHF-radio gir deg trygghet når du ferdes på sjøen ikke bare når du er i nød, men også i det daglige. De fleste ulykker skjer i kystnære farvann og nært land.

Powered by Labrador CMS