Pixii:

Gjennombrudd: Morten Schøyen og Ole Jakob Sørdalen kan glede seg over et skikkelig gjennombrudd for Pixii. Solid bransjeerfaring og tilgang til oppegående leveringskjede gjør at bedriften tåler en rask oppskalering.

Suksess med energilagring

Basert på solid norsk teknologi- og bransjekunnskap har det virkelig tatt av for Pixii. I fjor seksdoblet de omsetningen, og nå trenger de flere folk.

Publisert Sist oppdatert

– Det har virkelig vært en boost i markedet, sier produktansvarlig Morten Schøyen, som kan konstatere at Pixii AS virkelig har fått sitt gjennombrudd. – I fjor omsatte vi for 177 millioner, en seksdobling fra året før. I år regner vi med en tredobling, og har allerede 650 millioner i ordrereserve, forteller han.

Tung bransjeerfaring

Pixii AS har eksistert siden 2018 og har kontorer i Oslo og Kristiansand (hovedkontor), i tillegg til en rekke andre land, som Tyskland, Slovakia og Australia. Mange av de ansatte har bakgrunn fra elektronikkselskapet Eltek, som i 2015 ble solgt til Delta Electronics i Taiwan. Eltek Holding eier ca. 2/3 av selskapet og resterende er på ansattes hender.

Ansetter

Selskapet ble startet i 2018, og da Elektronikk presenterte den første artikkelen om selskapet året etter var de 16-17 ansatte. I skrivende stund er de 68 ansatte og vokser raskt. – For å sikre oppfølging og videreutvikling trenger vi masse folk. I løpet av året er vi sikkert dobbelt så mange, forteller Schøyen, og legger til at det også gjelder folk med kompetanse på elektronikk og kraftelektronikk.

Avansert strømstyring

Pixiis kjernekompetanse er strømomforming mellom strømnettet og batterier slik at energi kan tas fra nettet, lagres i batterier og sendes tilbake til nettet når det er mest lønnsomt. På toppen har selskapet en avansert og fleksibel styringsplattform som gjør at Pixii kan adressere et bredt marked og mange forskjellige applikasjoner. Selskapet leverer modulbaserte systemer som lett kan tilpasses kundens kapasitetsbehov i dag og i fremtiden. Batteriene kjøpes inn fra ulike underleverandører og innlemmes som en del av en total løsning.

Fra kW til MW

Løsningene retter seg mot et bredt spekter av markeder og applikasjoner og leveres i størrelser fra noen kilowatt til megawatt, alt basert på standard byggeklosser. Kundene er typisk nettselskaper, eiendomsutviklere, operatører av elbil-infrastruktur og telekomselskaper. En del av kundene er også rene investorer i batterianlegg for å kunne delta i lukrative reservemarkeder.

I 2023 planlegger Pixii også å gå inn på privatmarkedet under navnet Pixii Home. Dette vil gjøres via distributører og installatører.

Få nyhetsbrev fra Elektronikk!

Hvis du registrerer deg nå er du med i trekningen av et spennende utviklingssett!
Trykk her for å bli med!

Modulbasert

I hjertet av de ulike løsningene sitter de såkalte Pixii-boksene, modulene som utgjør selve kjerneteknologien og gjør systemene smarte og skalerbare. – Boksene er basert på dem vi tok frem i 2019, med noe videreutvikling. Nettopp det at vi har satset på noen få standardiserte produkter har gjort det mulig for oss å vokse så fort, sier Schøyen.

Flere funksjoner

Boksene kan nemlig fungere i forskjellige roller; Som en toveis vekselretter (som også er hoved-funksjonen), som en DC-DC solarlader for å kunne lade 48V batterier rett solpaneler, som en ren likeretter for strømforsyning til 48Vdc-laster, som en vekselretter for «øy-drift» av et nett som f.eks. en hytte, eller som toveis DC-DC-omformer mellom 48Vdc og 400Vdc.

Standardprodukter

Systemstørrelsene kan spenne fra enkeltkabinetter på 50 kW/50 kWh til typiske systemer på 600 kW/600 kWh, og helt opp til 1 MW/1 MWh. Alt med samme standardprodukt som byggekloss. I tillegg jobber man nå med en mindre kabinettstørrelse tiltenkt husholdningsmarkedet gjennom Pixii Home, på typisk 10 + 10 kW/20 kWh. – Vi begynner å se behovet for dette i markedet nå. Folk ønsker å spare strøm, og gjerne benytte seg av solceller i tillegg, sier Schøyen.

Mange markeder

Det er mange markeder som nå åpner seg for Pixii. Foruten tradisjonelle data- og industrianvendelser ser man for seg bruk i såkalte nett-batterier for å utnytte kraftnettet bedre. Ved å utnytte fasebalansering og annen spenningsstøtte, kan man kompensere noe for spenningsproblemer og begrenset kapasitet i nettet, noe som bl.a. muliggjør elbillading på steder der det ellers ikke var mulig. Pilotanlegg er bl.a. installert på Sjusjøen.

Balansering

Balansering av nett gjennom frekvensrespons er en annen anvendelse som kan gjøre det mulig å utnytte variasjoner i krafttilgang bedre. I Sverige skal det nå være flere aktører som investerer i batterier for å delta i balansemarkedet hvor det betales for nok fleksibilitet og effektkapasitet for å balansere hurtige ubalanser mellom produksjon og forbruk av strøm.

Sammen med Pixii har Elywhere utviklet komplette ladestasjonsløsninger som kan utplasseres på steder med ned til 40 kW tilgjengelig nett-kapasitet. For eksempel er denne laderen i Ski den eneste som kunne dekke behovet på kort sikt. Den består av 6 energilagrings-skap som gir 300 kW ekstra kapasitet.

Elbillading og mikrogrids

Et stort og viktig marked er selvsagt elbillading, der Pixii blant annet samarbeider med Elywhere. En stor del av leveransene går allerede til dette markedet. – Mange steder er det vanskelig å etablere elbillading, og med vår løsning går det raskere å få dette på plass, sier Schøyen. Apropos vanskelig tilgjengelighet, er også såkalte mikronett et interessant område som Pixii er involvert i. Dette kan dreie seg om å få strøm til områder med dårlig eller helt manglende kraftnett.

Tilbake til telekom?

Ikke minst er kraftløsninger til telekombransjen blitt høyst aktuelt. Ifølge innovasjonsdirektør Ole Jakob Sørdalen jobber jo Pixii i utgangspunktet med en 48 V basert teknologi – som naturlig nok er egnet til å koples på telekomutstyr. – Med vår løsning er det dessuten mulig å aktivere backupløsninger som i dag ikke utnyttes. Disse kan imidlertid brukes aktivt i strømmarkedet, sier han.

Lærdom

– Oppsummert er dette produkter som kan brukes i mange markeder og applikasjoner, fremholder Sørdalen. – En av lærdommene vi har tatt med oss fra Eltek, er nettopp å begrense antall HW-varianter, understreker han. Og peker på et viktig moment: Dette er ikke en typisk «oppstartsbedrift» som har begynt helt fra scratch.

I samarbeid med kraftselskapet Eidsiva har Pixii utplassert et batterisystem basert på to såkalte Powerbase kabinetter i Lierne, Trøndelag. Denne typen systemer er egnet for steder med dårlig nettkapasitet.

Alt på plass

Erfaringene og kunnskapen fra en internasjonal teknologibedrift har vært helt essensielle, ikke bare for selve teknologien: - For å bygge en skalerbar virksomhet må du ha full kontroll på leveringskjeden/sourcing og ikke minst bygge skalerbare produkter. Vi hadde hele konseptet klart for oss fra starten av, poengterer Sørdalen.

Utvikling

Noe av det tyngste utviklingsmiljøet sitter i Kristiansand, og er da også basert på teknologimiljøet som Eltek bygget opp her, hovedsakelig for å utvikle solcellevekselrettere for mating av effekt på nettet. – Hvilket også er den mest kompliserte delen av Pixii-boksen, legger Schøyen til. Sørlandsavdelingen, som egentlig utgjør hovedkontoret, har vokst fra 11 til nærmere 25 ansatte.

Batterisamarbeid

– Det er positivt at det satses på batterifabrikker både på Sørlandet og ellers i Norge. Vi ser gode muligheter for samarbeid med norske batterifabrikker, sier Sørdalen. – Vi sitter tross alt på verdifull kompetanse rundt integrasjon og utnyttelse av batterier. Samtidig ser vi generelt en samarbeidsorientert holdning i det norske markedet, noe vi har hatt stor nytte av i starten, fremholder han.

Foruten å være involvert i den norske «batteriklyngen», deltar Pixii også i de norske prosjektene NextGrid og FlexOps.

Stolpemontert batterilading

I Queensland, Australia deltar Pixii i et pilotprosjekt med «nabolagsbatterier», montert i stolper.

Australske myndigheter satser stort på å øke andelen fornybar energi, og tester i den anledning ut et nytt konsept med såkalte nabolagsbatterier.

De fleste batteriene monteres, mot normalt, i stolper – noe som både skal hindre risiko for tukling og skader, og reduserer utgifter til brakkeleie. Nå plasseres inntil 35 slike batteripakker ut i boligområder, der de skal samle inn overskuddsenergi fra omkring 600 takmonterte solcelleanlegg om dagen, og levere rimelig energi når den trengs til husholdningene om kvelden.

- Vi bruker de samme byggesteinene her som i våre øvrige produkter, med litt justeringer, sier Morten Schøyen, som kan fortelle at selskapet har en lignende pilot på gang i India. – Dette konseptet har et stort potensial, mener han. Og Pixii har vist seg konkurransedyktige: De ble valgt ut fra en «shortlist» med 11 leverandører av lignende energilagringssystemer.

Powered by Labrador CMS