Batteriproduksjon:

Freyr dropper Sverige

Den norske battericelleprodusenten Freyr avslutter arbeidet med å etablere en batterifabrikk i Svenljunga kommune i Sverige.

Publisert

I desember 2021 ble det kjent at norske Freyr vurderte å etablere en battericellefabrikk i Svenljunga. Siden den gang har det vært stille rundt etableringen, men nå trekker Freyr seg ut av en potensiell leiekontrakt og melder at den kansellerer planene.

Det som sto i Svenljunga var en intensjonserklæring.

– Beslutningen om å avlyse planene er basert på en samlet evaluering og prioritering av Freys portefølje av prosjekter, sier Freyrs kommunikasjonssjef Katrin Berntsen til våre kolleger i svenske Elektroniktidningen.

Elektroniktidningen bemerker at mange batteriprodusenter har foretatt eller vurderer omprioriteringer til fordel for Nord-Amerika etter at Biden-administrasjonen introduserte svært generøse insentiver i batteriforsyningskjeden i fjor.

Freyr var et av de første selskapene som hoppet på trenden startet av svenske Northvolt – Europeisk battericelleproduksjon for elbiler. Siden den gang har Freyr gått ut offentlig og begynt å snakke mer om battericeller for energilagring.

Svenljunga kunne fått 3000 direkte arbeidsplasser i et anlegg på én million kvadratmeter.

Andre Freyr-prosjekter fortsetter. Freyr bygger fabrikk i Mo i Rana og har prosjekter på gang i Finland og USA.

I Mo i Rana har Freyr bygget et testproduksjonsanlegg som vil starte automatisert produksjon av battericeller i løpet av fjerde kvartal. Aldringstestene så langt viser blant annet at cellene oppfyller spesifikasjonen når det gjelder energitetthet. Når det gjelder volumproduksjon er det så langt kun én leiekontrakt på 80.000 kvadratmeter.

Freyrs «Vaasa Finland Gigafactory» har nådd litt lenger. Der pågår det grunnarbeid på 1,3 millioner kvadratmeter.

I USA har «Freyr Giga America» kjøpt land i Coweta, Georgia.

Powered by Labrador CMS