Freyr Battery

Freyrs Giga America skal bygges i Bridgeport Industrial Park, Coweta County, Georgia

Bygger gigafabrikk i Georgia

Norske Freyr Battery’s amerikanske battericellefabrikk skal bygges i Georgia.

Publisert

Freyr har tidligere snakke om planer for celleproduksjon i Nord-Amerika. Nå er det klart at en ny fabrikk skal ligge i Bridgeport Industrial Park, Coweta County, Georgia.

Den første produksjonsmodulen vil levere 34 GWh og er beregnet til å koste 1,7 milliarder dollar.

Det finnes også planer om at selskapet bygger flere typer fabrikker i Georgia, både for å produsere input og for å behandle output fra cellefabrikken. De totale kapitalinvesteringene frem til 2029 er oppgitt til vel 2,6 milliarder dollar.

Celle-fabrikken kan også få en modul til – i fjor sommer snakket Freyr om totale planer på opptil 50 GWh.

Det var USAs satsing på omstilling som lokket Freyr over Atlanterhavet, og de har bare blitt intensivert siden den gang. I oktober presenterte regjeringen inflasjonsreduksjonsloven (IRA) med nye investeringer i batteriøkosystemet.

Coweta County anslås å få 720 amerikanske kvalifiserte jobber.

Som før bruker Freyr et celledesign kalt Semisolid fra Boston-selskapet 24M. Selv den tiltenkte bruken for batteriene er den samme: Energilagring.

Anlegget i Georgia, omtalt som Giga America, vil i stor grad være en kopi av Giga Arctic i Mo i Rana som nå er under bygging.

Delstaten Georgia og Coweta County bidrar med «sterke økonomiske insentiver». Freyr har også til hensikt å banke på det amerikanske energidepartementet for å se om det kan være tilskudd eller lån tilgjengelig der.

Freyr vurderer å sette opp egne solceller og batterilagring på stedet for å forsyne deler av anlegget med energi.

Powered by Labrador CMS