Innledende markarbeid er i gang for ny gigafabrikk i Finland.

Freyr: Markarbeide startet i Finland for ny gigafabrikk

FREYR Battery har signert en avtale med byen Vaasa, Finland, om midlertidig leie av 130 hektar (1 300 000 m²) land i GigaVaasa-området . Denne tomten er det fremtidige stedet for FREYRs planlagte battericelleproduksjonsanlegg og en del av selskapets strategiske samarbeid med byen Vaasa for å utvikle batteriteknologi og produksjon i industriell skala i landet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Avtalen gjør det nå mulig for FREYR å starte jordundersøkelse og forberedende arbeid som en opptakt til potensiell bygging. Leieavtalen gjelder fra 1. mai 2022 til 31. desember 2023, med opsjon på ett års forlengelse.

– Denne leieavtalen gir oss bruk av 1,3 millioner kvadratmeter plass i Vaasa, et område som vi tidligere har identifisert som ideelt for vår fremtidige planlagte gigafabrikk i Finland. Det er rikelig med rimelig, fornybar energi i denne regionen og praktisk nærhet til råvarer. Det, kombinert med landets svært kompetente arbeidsstyrke, gjør denne tomteleien til et viktig skritt på veien mot potensiell utvikling, sier Axel Thorsdal, Senior Vice President, Project Development i FREYR.

Ordfører i Vasa, Tomas Häyry, delte sine perspektiver på kontrakten og det pågående planarbeidet. – Vi utvikler GigaVaasa-området i etapper, og naturlig nok er fremdriften i batteriprosjektet spesielt betydelig. Samtidig bygges vei- og jernbaneforbindelser i området.

Før denne tomteleien startet FREYR en miljøkonsekvensvurdering (EIA) for sitt Vaasa-prosjekt. EIA er et viktig skritt mot å forstå hvilken påvirkning den foreslåtte fabrikken kan ha på lokalmiljøet. Målet er å avslutte vurderingsprosedyren før slutten av 2022 med en påfølgende potensiell investeringsbeslutning i Finlands første battericelleanlegg i Gigawatt-skala.

I 2021 signerte FREYR et ikke-bindende avtale (MoU) med byen Vaasa, som ga FREYR en eksklusiv rett til et område for en potensielt battericellefabrikk. Den midlertidige leieavtalen for Vasa-tomten er 40 hektar større enn arealet FREYR reserverte i den innledende MoU.

Det skal legges til at selskapet er i ferd med å bygge sitt første anlegg i Mo i Rana. Ytterligere planer med varierende grad av usikkerhet finnes i tillegg til Finland, i USA og Sverige.

Powered by Labrador CMS