Robotisering:

Zivid med nye «robotøyne»

I går lanserte Zivid et nytt høyhastighets 2D + 3D kamera for høyhastighets, robotisert vareplukking, Zivid 2+.

Publisert Sist oppdatert

Det nye Zivid 2+ M130 er det nyeste 3D maskinsynkameraet i det norske selskapets ferske Zivid 2+ portefølje, og hevdes å kunne endre automatisering innen e-handel dramatisk, ettersom det kan muliggjøre pålitelig stykkplukking blant mange ulike produkter.

Dette har vært et problem i den bransjen, ikke minst grunnet den enorme variasjonen i inventaret: Former, farger, størrelser og kanskje det verste hinderet for 3D-syn så langt; gjennomsiktige gjenstander, innpakning og bobleplast. Til dags dato har ikke maskinsyn klart å takle disse utfordrende objektene med noen grad av sikkerhet eller hastighet. Følgelig blir plukke- og plasser-robotceller overlatt til å adressere det som bare kan betraktes som «de enkle å plukke ting», som er en svært liten del av varene et utskipingssenter håndterer daglig. På grunn av dette er størstedelen av vareplukking fortsatt overlatt til menneskelige operatører.

Under en presentasjon i går viste produktsjef Øyvind Theie hvordan Zivid 2+ imøtekommer kravene til høy-miks SKU-stykkplukking i én pakke, med sine toppmoderne maskinvarefunksjoner. - Dette utvider horisonten til 3D-syn og gjør det mulig å gjøre det som tidligere ble ansett som umulig, sier han. Zivid 2+ beskrives som en alt-i-ett løsning for alle behov for plukking; gjenkjenning av objekter, segmentering, positur-estimering og kollisjonskontroll. Dette gjør at roboten kan plukke og pakke alle gjenstander raskt og pålitelig, uten skade.

Eksempel på punktsky for en typisk stykkplukkescene, innhentet med Zivid 2+ M130 3D kamera.

Kameraet er utstyrt med innebygd 3D-fangst av gjennomsiktige objekter, 5 megapiksel bildesensor, dynamisk mønsterprojektor, kombinert 2D- og 3D bildebehandling, og har et «synsfelt» tilrettelagt for stykkplukking.

Veien til å løse gjennomsiktighet viste seg også å være vesentlig for å kunne gjøre store forbedringer i avbildningen av svært reflekterende objekter som vanligvis finnes i produksjon. Det stopper imidlertid ikke der, Zivid 2+ viser også bedre ytelse på matte mørke materialer med mer robusthet mot omgivelseslys, noe som gir brukeren mer ytelse ut av en raskere fangsttid. Denne nye teknologien er i stand til å fange en kasse eller trau fylt med skinnende, gjennomsiktige og mørke materialer sammen på én gang.

- Vi har jobbet tett med noen av de mest innovative aktørene innen robotautomatisering av ordrebehandling, og vi vet nøyaktig hvor smertepunktene deres er med både 3D- og 2D-maskinsynssystemer. De trenger et 3D-kamera som virkelig vil se alt ved å produsere rene og komplette punktskyer – uten å gå på akkord med hastighet. Sammen med våre kunder har vi utviklet et produkt som virkelig oppfyller kravene til en høy-ytelses stykkplukkercelle, mener Theie.

Å fange opp gjennomsiktige objekter i 3D var noe industrien ennå ikke hadde løst. Uten dette kan en robot bare håndtere en begrenset del av lagerbeholdningen på en pålitelig måte, dette er grunnen til at roboter bare brukes i en brøkdel av stykkplukkingsoperasjonene i utskipingssentre. - Hos Zivid var vi fast bestemt på å lage et kamera for å erstatte alle andre og håndtere alle gjenstander som ble presentert for det, og det inkluderte gjennomsiktige. Zivid 2+ er både et 3D- og et 2D-kamera, noe som virkelig forenkler integreringen og kalibreringen av en stykkplukkerrobotcelle. Vi har testet denne teknologien med de ledende integratorene innen e-handel, logistikk og søppelplukking, og vet at det fungerer og fungerer pålitelig, avslutter Theie.

Powered by Labrador CMS