Romfartselektronikk:

Prosjektlederne Freider Fløan og Nora Ytterbø, her under arrangementet Spaceport 2023.

Har trua på romindustri i Norge

Orbit NTNU er en frivillig studentorganisasjon som utdanner morgendagens romingeniører. Her er optimismen stor – i likhet med engasjementet.

Publisert

De bygger satellitter med egenutviklede delsystemer, praktisk erfaring og stort engasjement. For tiden har de flere programmer på gang, som Selfiesat (allerede i rommet), FramSat-1 og 1.5, og BioSat.

 Mange i sving

Freider Fløan og Nora Ytterbø er prosjektledere for henholdsvis BioSat og FramSat-1.5. – Rundt 80 av medlemmene våre jobber teknisk på satellittene. Av disse jobber nok 70 stykker på BioSat nå, og resten på FramSat og SelfieSat. Dette endrer seg avhengig av behov. Så om to måneder kommer det til å være flere som jobber på FramSat-1 for å forberede den til levering til Andøya for oppskytning, sier Ytterbø.

 Motiverte

Deltagerne velges ut gjennom opptak to ganger i året. – Vi er heldige og får mange kvalifiserte og flinke studenter som søker. Det viktigste for oss er at medlemmene våre er motiverte og villige til å lære, og selvfølgelig en bonus med relevant erfaring fra studie eller annet, sier Fløan. – Vi har studenter fra over 30 forskjellige studieprogram ved NTNU, men rundt halvparten av medlemmene våre er fra Kybernetikk og Robotikk eller Elektronisk Systemdesign og Innovasjon.

Relevant læring

De to prosjektlederne er opptatt av at medlemmene lærer og får industrirelevant erfaring. – Dersom et medlem føler at de ikke lærer noe, må vi gjøre noe annerledes slik at de gjør det, understreker Ytterbø. Både BioSat, FramSat-1 og FramSat-1.5 har det som «mission objective». Industrierfaring er også noe av det som skiller Orbit NTNUs medlemmer fra andre studenter. Medlemmer får kompetanse på alt fra OBC- og FPGA-utvikling til HR og markedsføring innen romindustrien. Mange av medlemmene ender opp i romindustrien etter endt utdanning.

"Har trua"

Når vi spør om de to har "trua" på en romindustri i Norge, får vi klart svar: – Om vi har! Orbit NTNU kommer til å launche den første norske satellitten fra norsk jord noensinne, noe vi er ufattelig stolte over. Norsk romindustri kommer til å vokse fremover, og Orbit NTNU er her for å levere motiverte uteksaminerte studenter til industrien!

Les også: Skal dyrke plante i rommet

Orbit NTNU - frivillige romingeniører

Orbit NTNU er en frivillig studentorganisasjon som utdanner morgendagens romingeniører. I praksis betyr dette at de bruker fritiden sin – ved siden av studier – til å bygge satellitter med egenutviklede delsystemer, praktisk erfaring og hengivenhet. De hevder selv å ha skapt det beste miljøet i Skandinavia for å lære om bruken av rom og satellitter. På nettsiden deres heter det «Våre ingeniører har kompetansen og ekspertisen til å utvikle romgraderte systemer som utkonkurrerer gårsdagens løsninger i kostnad og ytelse».

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS