Kjenn dine angrepsflater:

Dagens verdenssituasjon har ført til at cybersikkerhet sjeldent har vært så viktig som akkurat nå, ifølge Karianne Myrvold, kommunikasjonssjef i Trend Micro.

Slik sørger du for økt sikkerhet og redusert risiko mot globale cyberangrep

Krigen mellom Russland og Ukraina skaper økt spenning verden over. Her er fem viktige fremgangsmåter for å stå i mot cyberangrep fremover. Hold blikket på angrepsflatene dine!

Publisert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Cybersikkerhetsspesialisten Trend Micro har kommet med en liste over tiltak du bør ha i mente i disse kaotiske tider: Det viktigste er å forstå dine egne «angrepsflater».

De fleste virksomheter vil ha egne definisjoner og perspektiver på hva risiko betyr for dem. Samtidig er evnen til å forstå, kommunisere og redusere risikoen avgjørende for å være motstandsdyktig i møte med de globale hendelsene som utspiller seg for øyeblikket.

For å kunne forstå din egen risiko, må du først forstå angrepsflatene dine. Du må forstå hvor risiko kan oppstå blant dine egne digitale plattformer som i sum utgjør hvordan din virksomhet opererer i det daglige. Når du vet hvordan angrepsflatene dine ser ut, er det viktig å få på plass de riktige verktøyene, slik at du kan både vurdere og deretter redusere risikoene. Med tanke på at angrepsoverflatene alltid er i endring, er det avgjørende at risikostyringen også kan endres og oppdateres med verktøy som kan bidra til økt motstandsdyktighet mot cyberangrep.

- Selv om det kan høres ut som en klisje, så er det like fullt sant at vi lever i en tid uten sidestykke. Den globale pandemien har tvunget oss til å leve store deler av hverdagen fysisk adskilt. De siste to årene har vært svært utfordrende for mange. Helsesektoren har vært på randen av sammenbrudd og globale forsyningskjeder har blitt brutt som følge av handelskonflikter, pandemi og generell tilgang på materialer. I tillegg har økende politisk uro bidratt til nye cyberutfordringer. Utfordringer som vil eskalere ytterligere som en direkte konsekvens av den pågående krigen mellom Russland og Ukraina. Derfor er tilstrekkelig cybersikkerhet sjeldent vært så viktig som akkurat nå, sier Karianne Myrvold, kommunikasjonssjef i Trend Micro.

Håndtering av cybersikkerhet basert på beste praksis

Dagens angrepsflater er som nevnt mange. Og de er i konstant utvikling. Derfor er det avgjørende å benytte seg av beste praksis for cybersikkerhet. Her er fem konkrete råd for å stå bedre rustet i tiden fremover:

1. Sørg for at systemene dine er oppdatert (spesielt sikkerhetsløsningene) med de siste kritiske oppdateringer og versjoner. Disse utgjør en kritisk del av angrepsoverflaten.

2. Sørg for at du har konfigurert sikkerhetsløsningene dine i henhold til beste praksis fra dine respektive sikkerhetsleverandører. Dette inkluderer blant annet bruk av maskinlæring, applikasjonskontroll og tofaktorautentisering.

3. Sørg for å ha på plass en eller annen form for XDR-løsning. En XDR (Extended Detection and Respons)-løsning vil hjelpe deg å oppdage og respondere hurtig og presist på cyberangrep. Det er i seg selv et grunnleggende krav for å håndtere cyberrisiko.

4. Sørg for at du fanger opp eventuell ukjent nettverkstrafikk (både inngående og utgående). Se spesielt etter sofistikerte nye nettfiske-angrep. Følg raskt opp løpende sikkerhetsvarslinger og foreta videre etterforsking ved behov.

5. Sørg for å redusere angrepsoverflaten når det er mulig. Uavhengig om cyberangrepet kommer fra noen som er økonomisk motivert eller om det er snakk om et statssponset cyberangrep, vil en mindre angrepsoverflate redusere risiko og øke sikkerheten. Én effektiv måte å redusere angrepsoverflaten på er ved å ta i bruk Zero Trust-teknikker som blant annet sørger for at du kan stole på at alt fra identiteter, enheter og ressurser i skyen er intakte og autentiske.

Sørger du for å holde deg til disse fremgangsmåtene, vil det bidra til å øke sikkerheten og redusere risikoen som virksomheten din vil stå overfor.

Både i dag og i morgen.

Powered by Labrador CMS