Lagrene er i ferd med å tømmes i Kina
Lagrene er i ferd med å tømmes i Kina

Hvorfor nedstengninger i Kina skaper forstyrrelser i den globale forsyningskjeden

Nedstengninger som pågår i Kina for å kontrollere spredningen av COVID-19, øker mulighetene for betydelige forstyrrelser i den globale forsyningskjeden for elektroniske komponenter og forbrukerelektronikk, ifølge analyse fra Omdia.

Publisert Sist oppdatert

Om forfatteren

Om forfatteren

Irene Heo er Omdias Senior Principal Analyst for skjerm- og panelmaterialer og komponentforskning, med fokus på optiske filmer for skjermer og berøringspaneler. Hun presenterer innsikt ved å dekke ulike optisk filmindustrier og levere markedsprognoser basert på panel- og panelsettmarkeder, tilbud/etterspørsel og teknologidynamikk, pris- og kostnadsmodellering og produsentstrategier.

Store byer i Kina implementerer restriktive tiltak for å stoppe spredningen av COVID-19 under landets «null COVID-19»-politikk. I de avsperrede områdene får byens innbyggere ordre om å bli i hjemmene sine, også kalt lockdown.

Mange store produsenter av essensielle elektriske komponenter og bildeler er lokalisert i de lukkede regionene, og flere fabrikker i regionene er lagt ned fordi de ikke klarer å rekruttere arbeidere utenfor byene for å holde anleggene i drift.

I noen fabrikker har ansatte blitt værende og fortsatt produksjonen. Men med nedstengninger som fortsetter i lengre perioder, og til og med utvidet til nabobyer, har anskaffelsen av komponenter for å mate produksjonslinjer blitt forstyrret.

Logistikkpåvirkninger

Nedstengningene forårsaker også logistikkproblemer. Lastebilsjåfører som transporterer produkter fra fabrikk til fabrikk, eller fra fabrikk til havn, over bygrenser har blitt beordret til å ta daglige COVID-19-tester. Sjåfører med fare for smitte skal i karantene.

Forsinkelser i fortolling i Shanghai og nærliggende havner forårsaker også forstyrrelser, det samme er transportrestriksjoner i Kunshan, et byfylke nær Suzhou.

Til tross for transportproblemene forårsaket av mangel på lastebilsjåfører, kan bedrifter drive fabrikkene sine inntil videre ved å bruke varelageret. Men sikkerhetslagre vil bare kunne støtte fabrikkdrift i en begrenset periode, og virkningen på produksjonen vil øke dersom nedstengningene fortsetter over en lengre periode.

Forstyrrelser i polarisatorforsyningen påvirker iPad og MacBook

Nitto Denkos prosessanlegg for polarisatorer ligger i Shanghai. Polarisatorer for spillkonsoller, smarttelefoner, Apple MacBook og iPad behandles i Nitto Denkos Shanghai backend-prosesslinje, og leveres til panelmodul-linjer.

Hvis nedstengningen i Shanghai fortsetter til slutten av april, kan forsyningsstoppen påvirke produksjonen av MacBooks og iPads for april.

Nitto Denko har andre backend-prosessfabrikker i Shenzhen og Vietnam, men det vil være utfordrende å umiddelbart gi støtte til Shanghai-anlegget på grunn av begrenset tilgjengelig kapasitet. Shenzhen var innesperret i syv dager i begynnelsen av mars, og det jobbes for tiden for å ta igjen produksjonen som gikk tapt i denne perioden.

Det er planer om produksjon i områder som ikke er nedstengte, men backend-prosessfabrikken ligger nær panelmodullinjen for å redusere logistikk og andre kostnader. Av denne grunn er det ikke lett å bruke andre polarisatorprodusenters fabrikker eller forsyninger hentet fra andre regioner.

Utover Shanghai

Utenfor Shanghai har Heungmei Optoelectronics (HMO, tidligere Kunshan Chimei), den andre polarisatorleverandøren i Kina, to linjer lokalisert i Kunshan, som hovedsakelig produserer TV-polarisatorer. På grunn av den raske spredningen av COVID-19 i nærliggende Shanghai, ble imidlertid hele byen Kunshan lukket fra 6. april.

Den opprinnelige planen var å stenge byen fram til 12. april, men ettersom situasjonen i nabobyen Shanghai blir verre, vil nedstengningen sannsynligvis bli forlenget, noe som vekker bekymring for produksjon av TV-paneler.

HMO leverer hovedsakelig polarisatorer for store TV-paneler og leverer polarisatorer til de fleste kinesiske panelprodusenter, inkludert CEC-Panda, CHOT, China Star, HKC og SIO. Siden de fleste panelprodusenter har polarisatorlager i omtrent to uker med, har ikke nedstengningen i Kunshan-området umiddelbart hindret panelproduksjonen.

Imidlertid, hvis sperringen er lengre enn den opprinnelige tidsplanen, kan HMO-beholdningen hos panelprodusenter gå tom i løpet av april. Dessuten er det redusert beholdning av «subfilms» hos HMO på grunn av stengte havner. Forutsatt at polarisatortilførselen stoppes i april, kan produksjon av TV-paneler reduseres med over 5 % i andre kvartal 2022.

Guangzhou-området og Shanjin Optoelektronikk

Guangzhou-området vil sannsynligvis også være lukket, med skoleklasser som allerede har flyttet på nettet. Shanjin Optoelectronics har et anlegg i Guangzhou, med to linjer i drift. I tillegg er to linjer flyttet fra Sør-Korea til Kina og det forberedes for volumproduksjon i 2022.

Hvis anlegget stenges på grunn av nedstengningen, vil polarisatorproduksjonen fra to eksisterende linjer reduseres, og stabiliseringen av den nye linjen vil også bli mer forsinket enn forventet.

Panelprodusenter henvender seg allerede til andre polarisatorprodusenter for å sikre forsyninger, og de prøver å bestille større volum for å ha et sikkerhetslager. Foreløpig ber panelmakere Taiwan-baserte CMMT, Sunnypol, BQM og Samsung SDI om å øke polarisatorproduksjonen for å kompensere for nedgangen i produksjonen hos HMO.

Imidlertid øker transportrestriksjoner risikoen i forsyningskjeden så vel som transportkostnadene, noe som kan føre til en økning i polarisatorprisen. For et lignende eksempel, i februar 2020, da tilgangen på polarisatorer var utilstrekkelig på grunn av lukningspolitikken i Wuhan, sluttet polarisatorprisen å falle, og prisen på noen polarisatorprodukter økte.

Powered by Labrador CMS