Romfartselektronikk:

C3S valgte Gecko 1,25 mm-kontakter i stedet for Micro-D-kontakter med en lignende formfaktor, men med høyere strømverdier, da det var nødvendig for å knytte sammen utdataene fra nyttelasten og nyttelastens kontroller.

Kontakt med «New Space»

Den britiske kabel- og kontaktprodusenten Harwin forteller stolt at deres Gecko-kontakter, integrert i en nanosatelitt som brukes til forskning, har blitt sendt opp og går i lav jordbane og er fullt funksjonelle etter at delsystemene er tatt i bruk.

Publisert

Det amerikanske kommersielle romfartsselskapet Momentus kunngjorde nylig at all nyttelast er tatt i bruk fra romfartøyet Vigoride-6, som ble sendt opp i april 2023 om bord SpaceX Transporter-7. En av disse nyttelastene er kubesatellitten VIREO, som er utformet og produsert av Ungarns romfartsselskap C3S. Det gikk over en måned på fraktfartøyet for å bestemme den optimale banen, før den sømløst fortsetter med eksperimenter knyttet til jordobservasjon støttet av innebygget kunstig intelligens (AI).

Gecko-kontaktene kobler sammen nyttelasten, som er HEDVIG-kameraene (High-Reliability Embedded Device for Visual Imaging Goals), med den integrerte nyttelast-kontrolleren og AIOB-X-kjernen. Ingeniørene hos C3S valgte Gecko 1,25 mm-kontakter i stedet for Micro-D-kontakter med en lignende formfaktor, men med høyere strømverdier, da det var nødvendig for å knytte sammen utdataene fra nyttelasten og nyttelastens kontroller.

Kameraene tar bilder av jorden, og AIOB-X-kjernen kjører C3S partnerens AI-kode, som har som mål å demonstrere teknologien for innebygd forhåndsutvelging av bildene som er tatt. Den oppdager bildene som dekkes til av skyer, og sletter dem, slik at det bare lastes ned bilder med nyttig informasjon om jordens overflate. Dette bidrar til å spare verdifull båndbredde i selskapets kommunikasjon med satellitten.

De glassfylte termoplastkabinettene til Gecko-kontaktene gjør at de veier mye mindre enn den sammenlignbare Micro-D-kontakten, samtidig som de har de nødvendige isolasjonsegenskapene. Siden kubesatellitter vanligvis veier mindre enn 1,33 kg per enhet, var det å spare vekt en hovedprioritet for C3S ingeniørene. Disse kabinettene kan eksponeres for ekstreme temperaturnivåer fra -65 °C til + 150 °C, noe som er en annen avgjørende faktor mens satellitten går i bane mellom direkte eksponering for solen og skygge fra jorden. En annen viktig faktor er at Gecko-kontaktene har utmerkede avgassing-egenskaper, noe som bidrar til å sikre at optikken i nyttelasten holdes ren. Beryllium-kobberkontaktene i Gecko-kontaktene har dessuten en utforming med fire fingre som sikrer motstandsdyktighet mot støt og vibrasjoner under oppskytingen. 

C3S Ltd

C3S Ltd er et selskap i romfartsindustrien som fokuserer på design og produksjon av pålitelige og robuste 3-16U plattformer, redundante delsystemer som oppfyller både kommersielle og vitenskapelige IoT-sammenstillinger og dekker behovene for observasjon av jorden. Selskapets driftssystem sporer hele ferdens livssyklus fra lansering til ferdigstillelse. 

I tillegg til kubesatellitter tar de del i store satellittprosjekter der de utformer kontrollsystemer for kraft og nyttelast. Den første 3U-romferden deres, RadCube, ble skutt opp i 2021. Den andre romferden deres, VIREO, også skutt opp på en 3U-plattform, brukes utelukkende til industrielle behov. Du finner mer informasjon på: https://c3s.hu/

Powered by Labrador CMS