Romfart

Under felttest for NASA Haughton-Mars Project i 2021 ble nye teknologier for bemannet utforsking av månen og Mars utprøvd i Oregon.Her er Magnus Arveng ved Ntention i romdrakt fra Collins Aerospace for analoge tester under innsamling av prøve vha drone og Ntention Astronaut Smart Glove.

Skal utvikle romteknologi

Årets følgemidler fra Norsk Romsenter er delt ut. To av bedriftene som har fått støtte til utvikling av romteknologi i år er Norsk Elektro Optikk og Ntention.

Publisert

Nasjonale følgemidler er en tilskuddsordning som fordeles av Norsk Romsenter og som er basert på en årvis bevilgning fra Stortinget. Disse midlene skal bidra til å styrke konkurranseevnen til norsk romrelatert næringsliv. Målet er at Norge kan høste fra og nyttiggjøre seg norsk medlemskap i European Space Agency (ESA), den Europeiske Unions (EUs) romprogram og andre internasjonale samarbeidsarenaer for romvirksomhet.

Styrke konkurranseevne

Ifølge Romsenteret skal følgemidlene også bidra til å utvikle rom- og satellittbaserte varer, tjenester og anvendelser for å dekke nasjonale offentlige behov. Dessuten skal følgemidlene bidra til å gjøre norsk romrelatert næringsliv konkurransedyktig på det internasjonale markedet.

Næringsliv og forskning

Det kan lønne seg å følge med når disse midlene skal deles ut, dersom man har en aktuell teknologi eller forretningsidé. Og så er det ofte en fordel å ha presentert idéen til Norsk Romsenter før en søknad om følgemidler sendes inn. Norsk Romsenter kan gi faglig rådgivning om hvordan prosjektet kan sikres støtte. For 2023 har Norsk Romsenter behandlet og godkjent fordelingen av 25,2 millioner kroner i følgemidler. 26 bedrifter og organisasjoner har fått innvilget støtte. Mer informasjon om dette kan man få ved henvendelse til Rune Eriksen, fagsjef innen industri, ved Norsk Romsenter.

Hyperspektrale kamera

En av bedriftene som er blitt tildelt følgemidler for 2023 er Norsk Elektro Optikk (NEO) i Oslo. De lager blant annet hyperspektrale kameraer. Dette er kameraer som tar bilder på mange bølgelengder samtidig. - De siste årene har vi fått flere og flere henvendelser fra kunder som spør om mulighetene for å tilpasse NEOs kommersielle hyperspektral- kameraer for bruk på satellitter, sier teknisk direktør Lars Lierstuen NEO.

Målrettet arbeid

Ifølge Lierstuen søkte bedriften om følgemidler for første gang høsten 2019, og fikk tilslag med prosjektstart i 2020. - Siden den gang har følgemidler vært veldig viktig for oss, fordi det gir muligheten til å gjøre målrettet arbeid mot for eksempel instrumenter som skal brukes på satellitter, sier Lierstuen.

Metandetektor og satellittkamera

– I år søkte vi om følgemidler til to ulike prosjekter og fikk hyggelig nok ja til begge, sier Lierstuen.

Det ene prosjektet går ut på å vurdere bruk av hyperspektralteknologi til deteksjon av metan fra lekkasjer på jorda. – Dette er en fortsettelse av følgemiddelprosjektet vi hadde i 2022, som ga oss interessante og gode resultater, sier Lierstuen.

Metan detektert over Algerie med det italienske PRISMA instrumentet.

Instrumentdesign

Her skal NEO se på instrumentdesign og deteksjonsalgoritmer videre i prosjektet.

– I det andre prosjektet skal vi undersøke mulighetene for å gjøre en forenkling av et hyperspektral- kamera som skal inngå i en ny satellitt som ESA utvikler, sier Lierstuen.

Denne satellitten skal demonstrere flere nye teknologier i bane og kalles derfor foreløpig for ESA In Orbit Demonstrator.

Styring av rover og robotarm

Firmaet Ntention har fått følgemidler for 2023 for å utvikle programvare for utvidet virkelighet som støtter styringsmekanismer for robotikk og robotsystemer i romdrakter. - Denne programvareapplikasjonen vil ved hjelp av utvidet virkelighet la bru- keren interagere med en ubemannet bakkefarkost (rover) som har en påmontert robotarm, sier daglig leder Magnus Arveng. Utvidet virkelighet omfatter både virtuell virkelighet, forbedret virkelighet og blandet virkelighet.

Intuitiv styring

Ntention har tidligere fått støtte for å utvikle interaksjon for romdrakt ved bruk av sensorhanske til utvidet virkelighet som lar astronauter fly droner. - Nå skal vi videreutvikle denne funksjonaliteten til å la brukeren veksle mellom styring av roveren og robotarmen på en intuitiv, naturlig og effektiv måte gjennom et headset for utvidet virkelighet, sier Arveng.

Uvurderlig støtte

Tidligere følgemidler fra Norsk Romsenter har gjort et samarbeid mellom Ntention og en romdraktsprodusent som leverer tjenester til NASA mulig. - Vi er veldig fornøyde med følgemiddelordningen, og glad for at Norsk Romsenter kan støtte mindre selskaper som oss med prosjekter som vi kanskje ikke hadde kunnet gjøre uten, sier Arveng. Det nye prosjektet vil gjøre at den norske bedriften kan vise for samarbeidspartneren sin evnen til å levere slagkraftige løsninger og få disse til å bli til et ferdig produkt.

(Kilde: Norsk romsenter)

Powered by Labrador CMS