SINTEF:

Kameraet testes ut på en satelittmodell ved laboratoriet Roby i Cannes. Her kan robotarmer holde ulike gjenstander for å simulere bevegelse i verdensrommet. Foto: SINTEF

Tester ut Flash-LiDAR for rombruk

Flash-LIDAR kan egne seg til månelandinger, satellittreparasjon og opptelling av fiskestimer, tror SINTEF.

Publisert Sist oppdatert

Hos SINTEF foregår det forskning på mange ulike teknologier og anvendelser, inkludert kamerasensorer.

Her har man vært involvert i alt fra sensorer for jordbærplukking, til elektronikk for rommet.

Forsker Anders Hansen er blant dem som har jobbet med disse tingene. Selv har han et utgangspunkt som atomfysiker, og har jobbet med panteautomater for Tomra. Nå jobber han sammen med sine kolleger om et 3D-kamera som snart – kanskje – kan befinne seg på månen.

Den anvendte teknologien, Flash-LIDAR, bygger på en avansert, ultra-rask bildesensor, der flere bilder settes sammen til et 3D-bilde.

Tradisjonell LiDAR-teknologi, som i dag brukes i alt fra biler til robotstøvsugere, fungerer ved at en smal laserstråle sveiper over omgivelsene for å måle avstander.

Flash-LIDAR måler i stedet avstand ved å ta tiden fra en blits tennes til den reflekteres tilbake. For øyet ser det ut som kameraet lyser grønt, men den blitser faktisk 1000 ganger i sekundet.

- Vanlig LIDAR fungerer godt til de fleste formål, men får problemer i noen miljøer, som i havet eller verdensrommet, sier Hansen.

Han peker på at deres system er mer kompakt og kan gi et lettere instrument, noe som er en fordel om det for eksempel skal være i en drone over tid.

Opprinnelig ble teknologien utviklet for UTOFIA, et undervannskamera som skulle festes til ubemannede ubåter eller brukes til å telle fisk i laksemærer. Dette er et vanskelig arbeid fordi fisken konstant flytter på seg. Tredimensjonal oppdeling av bildet gjør det imidlertid lettere å skille mellom fiskene.

Det viste seg at de samme teknikkene og synssystemene kan være nyttige for operasjoner og utforsking i verdensrommet.

Les hele saken på SINTEF.no

Powered by Labrador CMS