Elmek - produksjon:

– Våre hyperspektrale kamera er verdensledende på kvalitet, sier daglig leder Trond Løke og viser frem ett av NEOs HySpex kamera. NEO er i en god posisjon innenfor markeder som spenner fra industri og matproduksjon til gruvedrift, bærekraft og rom.

Kvalitetsledende i verden

NEO leverer hyperspektrale avbildningskamera av høy kvalitet, og ser ut til å være perfekt posisjonert i noen av de raskest voksende markedene for tiden, som forsvar, gruvedrift og rom.

Publisert Sist oppdatert

NEO, eller Norsk Elektro Optikk AS, er et særegent selskap. Ikke bare er de blant de raskest voksende teknologiselskapene i Norge (Deloitte 2022), de er eid av en stiftelse, driver tunge FoU-prosjekter med høy risikoprofil og er fremst i verden på sitt felt innen hyperspektral avbildning.

Alt går til FoU

– Fordelen ved vår eierprofil er at all fortjeneste investeres i FoU, dvs. utvikling av state-of-the-art elektrooptikk, sier daglig leder Trond Løke. Han forteller at selskapet har lang erfaring med deltagelse i EU-prosjekter, der de har oppnådd gode resultater gjennom samarbeid med store, anerkjente partnere. For eksempel arbeider man nå med utvikling av kameraløsninger for mikrosatelitter, i samarbeid med bl.a. ESA og med støtte fra Norsk Romsenter.

På testlaben gjennomgår en droneløsning siste sjekk før avreise til en kunde i Nederland.

Hyperspektralt

HySpex er NEOs varemerke innen hyperspektrale kamera, som i dag omfatter tre ulike modeller, for bruk i henholdsvis laboratorie/industri, felt/borekjerneanalyse drone, fly og stratosfære/romfartsanvendelser. Hyperspektral avbildning foregår ved at f.eks. et kamera på en satellitt tar bilde av en smal stripe på bakken om gangen, men med alle farger samtidig. Det vil si et stort antall kanaler i området 400 – 2500 nanometer bølgelengde. Det krever ekstrem nøyaktighet og mye dataprosessering, men kan gi mye informasjon om f. eks. vegetasjon, jordbruk, mineraler, algeoppblomstring i havet osv.

Høy kvalitet

– På dette området er vi kvalitetsledende i verden, sier Løke og peker på at NEO har svært få konkurrenter i dag. De to nærmeste ligger etter på kvalitet, mener han. – Vårt fortrinn ligger i det optomekaniske designet, og hvordan lyset spredes i sensoren, antyder han. Med flere hundre forskjellige farger (bølgelengder) blir det krevende når hver enkelt piksel skal fungere som et spektrometer, uten å bli forstyrret av nabopikslene (se egen rammesak).

NEOs applikasjonsgruppe kan teste mulige løsninger med ulike kamera- og programvaresettinger, og tilbyr mulighetsstudier som gir kundene et bedre beslutningsgrunnlag.

Luftrommet

I den senere tid har luftbårne og romrelaterte anvendelser blitt mer og mer aktuelt for NEO. I dag dekker de hele luftrommet fra UAVer til fly og satellitter, og har til og med hatt installasjoner på høytflyvende «luftskip» (SCEYE) der de i samarbeid med NASA måler metan i stratosfæren. Den økte aktiviteten har ført til at selskapet i juni i år etablerte en egen romfartsavdeling. – Vi retter oss hovedsakelig mot «new space» området, som har noe lettere krav, kommenterer Løke.

Høy nøyaktighet kreves når Fredrik Horn monterer linsedeler.

HyperNor

Det nyeste prosjektet for romfartsavdelingen er utvikling av et hyperspektralt kamera – HyperNor – til en «in-orbit» demonstrator for ESA. Målet er å utvikle et rimelig, lite og lett hyperspektralt kamera (HMI) med høy ytelse. Kameraet skal ha 36 kanaler i området 950 - 2500 nm, og forventes å settes i bane i 2027.

Sikter mot Månen

Andre prosjekter er utvikling av hyperspektrale satellittkamera for forsvarsapplikasjoner, finansiert av den europeiske forsvarsorganisasjonen EDA. For øvrig er det meste av romfartsprosjektene hemmeligstemplet, men Løke kan avsløre at den første kommersielle romkontrakten ble signert i 2023, med planlagt oppskyting i 2025. I tillegg arbeider man med å tilpasse eksisterende Hyspex-systemer for kommende Måne-ekspedisjoner!

Droner

I de lavere luftlag er droner et voksende marked, ifølge Løke. – Vi selger allerede komplette løsninger inkludert UAVen, forteller han. – At vi lager hele systemet skyldes ikke minst regelverk i hurtig endring. Det er mye infrastruktur som skal på plass for å få systemet til å virke; fra selve dronen til gimbal, kamera, bakkesystem og tjenester, fremholder Løke. Til nå har NEO levert både helikopter-, 4-rotors- og vingebaserte UAVer med lettversjonen av HySpex-kamera.

Jonn Andreas Ytrelid i ferd med å kalibrere et HySpex Classic kamera.

Kunst og industri

Som antydet er floraen av anvendelser for hyperspektrale kamera enorm, fra gruvedrift til vegetasjon, genforskning, kvalitetskontroll, sortering, borekjernescanning med mer. I Louvre finnes det en variant for kunstscanning! – Innenfor industriell kontroll og sortering ser vi en stor fremtid, understreker Løke. Også her kan selskapet levere nøkkelferdige løsninger. Ikke minst gjennom oppkjøpet av det svenske programvareselskapet Prediktera AB har NEO fått tilgang på programvarekompetanse som gjør det mulig å sette sammen hele løsninger.

Ser gjennom fisken

En tidlig kunde var Nofima, som fikk laget et system for analyse av fiskekvalitet – Maritech Eye. Løsningen kan detektere fiskeart og finne parasitter, og fordi den kan «se» gjennom skinnet, kan den gi et mål på parametere som proteininnhold, fett, blodindeks og restholdbarhet. Et nyttig instrument i et voksende marked, med andre ord.

Lars O. Lierstuen, CTO i NEO, og en av de viktigste bidragsyterne til dagens hyperspektrale kameraer for romfart. Her med en 3D printet versjon av HyperNOR.

Innomhus produksjon

Alt produseres innomhus hos NEO – mest for å beskytte intellektuell eiendom, men også for å opprettholde nærhet mellom utvikling og produksjon. – Det er viktig med tilbakemeldinger fra de som skal sette sammen produktene, påpeker Løke. Alle deler av kameraene er egenprodusert, og innkjøpte linser med mer er skreddersydde for anvendelsen. – Alt er kundespesifisert, og blir nødvendigvis kostbart når vi bare produserer rundt 150 enheter i året. Det gjør det også utfordrende å finne «second source» leverandører, men det har vi klart. For eksempel er det ikke mange leverandører av MCT- (kvikksølv-kadmium- tellurid) detektorer i verden, poengterer han.

Kvalitet i et hyperspektralt kamera

Å måle flere hundre forskjellige bølgelengder med tilstrekkelig skarphet er en krevende øvelse.

Kvaliteten i et hyperspektralt kamera er ikke helt som i et vanlig kamera. Du har fortsatt behovet for skarp optikk per piksel, men i et hyperspektralt kamera kan du i tillegg ha flere hundre forskjellige farger eller bølgelengder.

For disse fargene ønsker du at skarpheten og synsfeltet per piksel er så lik som mulig. Eventuelle avvik fra dette kalles romlig misregistrering i et hyperspektralt kamera.

For at et hyperspektralt kamera skal fungere optimalt, bør hver piksel fungere som et spektrometer hvor hvert spektrometer er uavhengig av hverandre, slik at spekteret er minst mulig påvirket av nabopikslene. Derfor er romlig misregistrering en av de viktigste kvalitetsparameterne i et slikt kamera, og det er nettopp her HySpex utmerker seg spesielt i forhold til konkurrentene.

I tillegg til dette har du spektral misregistrering, strølys, signal til støy forhold, stabilitet som funksjon av trykk og temperatur forskjeller osv., som også er viktige kvalitetsparametere.

Powered by Labrador CMS