X Shore Eelex 8000 er en av flere elbåter som blir vist under Lydløs-festivalen i juni.

Utstilling og konferanse: Lydløs på sjøen

Under Nordic Edge Expo 2022 forrige uke møttes nærings- og organisasjonsliv for blant annet å få fart på det grønne skiftet til sjøs. I midten av juni arrangeres Lydløs, en utstilling og konferanse om elektrifisering av fritidsbåter.

Publisert Sist oppdatert

– Skal vi nå klimamålene innen 2030 er vi nødt til å kutte klimagassutslipp også fra fritidsbåtmarkedet. Jeg håper denne workshopen vil være startskuddet for det grønne skiftet til sjøs, innledet Anne Marie Lofthus i Norsk Elbåtforening på Nordic Edge Expo, og vist til at:

  • Norge har over 1 million fritidsbåter
  • 60% av fritidsbåtene går fortsatt på bensin
  • Disse båtene slipper ut 300.000 tonn utslipp årlig

– I april utgjorde elektriske biler 74 prosent av alle nybilsalg. Vi trenger det samme fokuset og insentivene for elektrifisering av fritidsbåter, fortsatte Ståle Almenning i Lydløs.

For å få til et grønt skifte til sjøs er vi ifølge Almenning avhengige av en endring når det gjelder:

  • Politiske rammeverk
  • Batteri og energilagring
  • Lading og infrastruktur
  • Økt bevisstgjøring

Lydløs er en arena for fremtidens båtliv som jobber for nullutslipp på sjøen. Under en utstilling i Stavanger 14. juni kan båtfolk kommer for å prøvekjøre elbåter, og under Lydløs-festivalen i Arendal 17.-18. juni lanseres blant annet den svenske, svevende elbåten Candela.

En av aktørene som vil legge til rette for ladeinfrastruktur til sjøs er Easee. Ladeselskapet har gjort stor suksess med over 300.000 installerte elbillaldere i 20 land. På utstillingsområdet til Nordic Edge Expo i Stavanger sentrum hadde selskapet installert elbåtladere på kaien.

Tiden er kanskje moden for å tenke nytt og miljøvennlig til sjøs også? Det kan uansett være en idé å sjekke ut hva som finnes, hva bransjen tenker og til og med prøve en elbåt.

Powered by Labrador CMS