Forskning

3D-skrivende droner inspirert av bier

Imperial College London- og Empa-forskere har skapt en flåte av bie-inspirerte flygende 3D-skrivere for å bygge og reparere strukturer under flyging.

Publisert

Teknologien kan til syvende og sist brukes til produksjon og bygging på vanskelig tilgjengelige eller farlige steder som høye bygninger eller hjelp med konstruksjon etter katastrofe, sier forskerne, som publiserer arbeidet sitt i Nature.

– Vi har bevist at droner kan jobbe autonomt og i tandem for å konstruere og reparere bygninger, i det minste i laboratoriet. Løsningen vår er skalerbar og kan hjelpe oss med å bygge og reparere bygninger i vanskelig tilgjengelige områder i fremtiden, forklarer hovedforfatter Mirko Kovac, professor ved Imperials avdeling for luftfart og sjef for Empas material- og teknologisenter for robotikk

For å teste konseptet utviklet forskerne fire skreddersydde sementblandinger som dronene kan bygge med.

Gjennom hele bygget vurderte dronene den trykte geometrien i sanntid og tilpasset bevegelsene for å sikre at de oppfylte byggespesifikasjonene, med en produksjonsnøyaktighet på fem millimeter.

Video fra forsøk i laboratoriet.

Proof-of-concept-operasjonen inkluderte en 2,05 meter høy sylinder (72 lag) med et polyuretanbasert skummateriale, og en 18 centimeter høy sylinder (28 lag) med et spesiallaget strukturelt sementholdig materiale.

Teknologien gir fremtidige muligheter for å bygge og reparere strukturer på høye eller andre vanskelig tilgjengelige steder. Deretter vil forskerne samarbeide med byggefirmaer for å validere løsningene og gi reparasjons- og produksjonsmuligheter.

– Vi tror vår flåte av droner kan bidra til å redusere kostnadene og risikoen ved konstruksjon i fremtiden, sammenlignet med tradisjonelle manuelle metoder, mener professor Kovac.

Les hele saken på: www.imperial.ac.uk/news/239973/3d-printing-drones-work-like-bees/

Powered by Labrador CMS