Comrod:

Comrod er gode på kombinasjonen av analog- og digitaldesign, mekanisk robusthet og EMC. – Det er en uslåelig kombinasjon som gir høy effekttetthet, og gjør oss verdensledende i vår nisje, mener Petter Riis-Hansen (t.v.) og Yngve Hæreid.

Når kraftforsyningen må tåle «alt»

Comrod AS er kjent for sine avanserte antennesystemer og master, men har også en ikke mindre avansert avdeling som utvikler robuste, helnorske kraftforsyninger.

Publisert Sist oppdatert

Comrod og utviklingen av kraftforsyninger

Comrod kjøpte Eltek Energys forsvarsavdeling i 2006, styrket sin kraftelektronikkekspertise og leverer nå militære kraftforsyninger globalt.

Produktene inkluderer AC/DC-løsninger og batteriladere, og har utviklet seg til å bli mindre, mer robuste og programvarestyrte.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

Utvikling av kraftforsyninger ble en viktig aktivitet i Comrod da selskapet kjøpte Eltek Energys forsvarsorienterte avdeling i 2006, og samtidig overtok folk med en lang historie innen norsk kraftelektronikk. Denne kompetansen har selskapet tatt godt vare på og videreutviklet, og i dag leveres kraftforsyningsprodukter som møter militære kravspesifikasjoner til hele verden, både under eget merke og som OEM.

Krevende

– Vårt fokus er på kraftforsyninger og batteriladere, og vi sikter på å være en strategisk leverandør av produkter til kunder med krevende kravspesifikasjon, sier salgs- og markedsdirektør Yngve Hæreid. – Vi snakker om komplekse, dyre systemer som krever mye utviklingskompetanse, understreker han.

Kombinasjon av teknologier

– Spesielt kombinasjonen digital-/analogteknikk, supplerer utviklingsingeniør Kolbein Blakar. – Men vi har også mekaniske designere som er ekstremt viktig i denne bransjen. Chassisene er helstøpte aluminiumsbokser, stappfulle med elektronikk i adskilte EMC-kamre. Samarbeidet mellom de ulike fagene er essensielt, mener han.

Effekttettheten øker

Hæreid peker på den store utviklingen som har vært innen kraftforsyninger. – Ta for eksempel våre AC/DC-løsninger: På 80-tallet hadde vi RA107, en 19’’ 4U enhet som kunne levere 50A. Den ble avløst av BC1500RM på slutten av 90-tallet, som kunne levere samme strøm i halve størrelsen. De siste årene har vi for eksempel kunnet tilby ComPact 2400 som leverer 80A og er kun 2U høy og ½ 19’’ bred – og som i tillegg er vanntett. Noe særlig mindre blir enhetene neppe, ettersom kundene helst vil ha alle brytere og kontakter tilgjengelig i fronten.

Selskapet har en omfattende utviklings- og testlab i Asker der de kan gjøre alt fra langtids-«burn-in» over flere måneder, til klimatesting og funksjonstesting. – Vi utvikler selv de testløsningene vi har behov for, inkludert mekaniske belastninger, forklarer Kolbein Blakar (t.v.) og Tor Vang Pedersen, begge med lang erfaring fra utvikling av kraftelektronikk.

Programvarestyrt

– I tillegg til at den er vanntett, har ComPact bedre EMC-egenskaper, tåler mer støt og vibrasjoner og er på toppen av det hele programvarestyrt, noe som gjør den langt mer fleksibel og lett å konfigurere, forklarer utviklingsingeniør Tor Vang Pedersen. Dermed kan samme «boks» brukes til mange ulike anvendelser. – To-tre ganger i året gjør vi tilgjengelig ny firmware som vi gjør fritt tilgjengelig for kundene. Ikke nok med det – alle eksisterende modeller kan oppgraderes direkte til den nyeste firmware-versjonen, understreker han.

Finjusteres til ulik bruk

Fordelene ved et programvaredefinert produkt er mange, ettersom behovene kan være svært ulike. Med denne løsningen er det for eksempel mulig å kompensere for noe så prosaisk som tap i kablene, eller tilpasse lading av ulike typer batterier, noe som igjen kan forlenge levetiden på disse.

Pedersen må innrømme at brukermanualen på 155 (!) sider kanskje kan virke litt overveldende, men forsikrer at kraftforsyningen skal kunne brukes rett ut-av-boksen. – Hovedsaken er at den er lett å konfigurere og rekonfigurere. Og oppgraderinger er gratis, legger han til.

Standard-tungt

Ifølge Hæreid forholder Comrod seg til en lang rekke militære og sivile standarder, og innehar en hel rekke av sertifiseringer. Noen nøkkelstandarder som kan nevnes er MIL-STD-810G (miljø), MIL-STD-1275D (elektriske systemer i kjøretøy) og MIL-STD-461G (EMC).

Alle produktene er vanntette i henhold til IP67. For å håndtere trykkutjevning i fly er de utstyrt med «ventilasjon» med Gore-Tex -membraner.

Ekstreme EMC-krav

Den eksisterende Compact-serien fra Comrod kommer i tre kategorier; AC/DC, AC/DC kombinert med DC/DC, og DC/AC.

AC/DC-versjonene brukes både som ren kraftforsyning og som batterilader. – Utstyret hos kunden har tøffe EMC krav og krever typisk svært stabil 28 V spenning. I tillegg skal enheten gjerne stå i kjøretøy og tåle mekaniske støt og vibrasjoner, forteller Pedersen. Enhetene har et utgangsområde på hele 40 – 100 A maks, det vil si at enkelte versjoner kan gi en toppeffekt på 2800 W – fire ganger så høy som nærmeste, sammenlignbare konkurrenter.

Sømløs AC- eller DC-inngang

Kategorien AC/DC + DC/DC er en interessant løsning, i form av Compact 1200 Dual Output. Denne kan veksle sømløst mellom AC og DC på inngangen. Det betyr at den kan hente strøm fra 12- eller 24 V batteri i kjøretøy, eller 220 V fra nett eller generator. Og samtidig lade bilbatteriet. Bytte fra AC til DC eller omvendt krever ingen annen handling enn å sette i kabelen.

2000 VA inverter

Den siste kategorien utgjøres av Compact 2000 DC/AC frekvensomformer (inverter). Den yter som navnet antyder 2000 VA, ifølge Pedersen langt mer enn andre produkter med tilsvarende spesifikasjoner. Anvendelsene er igjen mange, fra bruk i UPS-system til å drive rutere, datamaskiner eller medisinsk utstyr. Også denne programvaredefinert, selvsagt. En variant er en 28-270 V DC/DC.

Kvalitetssikret produksjon

Comrods produksjonsanlegg i Ungarn tar seg av både montering av kretskort, mekanikk/innstøping og sammenstilling. Med nesten 100 skruer i hvert produkt er robotisert montasje en selvfølge. For å holde et øye med produksjonen kan utviklerne i Asker følge med alle testdata og analyser under produksjonen gjennom testdatasystemet WATS fra norske Virinco. – Vi er veldig fornøyde med det systemet, understreker prosjektleder Petter Riis-Hansen.

Trenger folk

Han kan fortelle at avdelingen i Asker i likhet med moderselskapet på Tau vokser fort, – og skal utvide lokalene. – Vi utvider både lab og antall kontorplasser. Det betyr også at vi stadig er på jakt etter folk, sier han.

Powered by Labrador CMS