Westcontrol:

Bidrar til vekst: Her er ladere fra Zaptec linjet opp for full funksjonstest.

Elbilladere gir vekst

Det er nesten «klondike» for mange norske elektronikkprodusentene for tiden. Grunnen er norskutviklede elbilladere som skal inn i et raskt stigende marked. Westcontrol er blant dem, selv om de har godt med andre oppdrag også.

Publisert Sist oppdatert

En svært god vekst i fjor betyr at de kunne investere i to nye produksjonslinjer (se faktaboks), og den er ikke liten heller, med sin kapasitet på 100.000 komponenter i timen. Mellom dem har de dessuten utviklet en transportløsning der kortene snus automatisk og går videre til neste linje for videre selektiv lodding. Sammen med utvidelse av bygget har dette vært en investering på rundt 100 millioner kroner.

Vokser og satser på ungdommen: Operatør Vilde Iversen, her sammen med produksjonsleder Torfinn Fiskå, har jobbet i drøyt ett år hos Westcontrol, etter at hun utdannet seg til tavlemontør. Bedriften satser bevisst og har som mål å ta inn ti lærlinger årlig.

Nye lokaler

I april i år startet innflytting i nye lokaler på 3800 kvadratmeter. Her finner vi et stort produksjonslokale med to lager og distribusjonssenter i enden, i tillegg til en kontordel. Lagrene er ved siden av hverandre og like store, men de valgte å bygge dem som to brannceller for å redusere risiko. De gjør også, som stadig blir mer vanlig, pakking og distribusjon for kundene.

Fra innsiden av det nye bygget som ble tatt i bruk denne våren.

Desidert størst

Zaptec er desidert største kunde for Westcontrol. – Det nyeste produktet fra Zaptec fikk vi være med på fra dag én. Noe som er viktig fordi vi kan sikre at produktet er optimalisert for automatisk produksjon, forklarer Torfinn Fiskå, produksjonssjef hos Westcontrol. Av andre kunder som kan nevnes er suksessen No Isolation, Electrocompaniet med sine høyende lydsystemer, , ESKO og Autostore.

Samarbeid om robotisering

Gjennom et samarbeid med nabobedriften Comrod, har Westcontrol slått automasjonsavdelingen sammen med en annen lokal bedrift, Sørskår Mekaniske Verksted som Comrod kjøpte majoriteten av i 2019. Fordelen er at de kan utnytte robotteknologi på både den mekaniske delen og automatiseringssiden. Westcontrol har også eierandel i den mekaniske bedriften.

Lærling Ole August Schläwicke i ferd med å mate komponent-tårnet.

Trenger folk – og lærlinger

Det er like vanskelig for Westcontrol som for alle andre: Det er et stort behov for fagarbeidere. – Fremtiden trenger elektronikere og for å hjelpe fram og rekruttere ungdommer, har vi som mål å ta inn ti lærlinger hvert år. Siden det er toårig – og dermed overlapp – har de kapasitet til 20 lærlinger til enhver tid. Men dessverre, det er sjelden de klarer å få inn så mange. Det er heller snakk om 3-5 i året, der få er lokale, sier Fiskå. Han legger til at samarbeidet med Comrod og skolene førte til at Strand Videregående skole i Tau opprettet en egen Automatiker-linje.

Nybygget fra utsiden. Fasaden er tenkt å etterligne et kort med prosessorer (vinduer med «kobber-ramme»).

Automatisering fjerner ikke folk

Som så mange andre vi har snakket med, er erfaringen hos Westcontrol at høy grad av automatisering ikke nødvendigvis betyr redusert bemanning. – Jo, en maskin kan erstatte mange ansatte, men de kjedeligste og mest repetitive oppgavene overtas av maskiner, samtidig som produksjonen blir mer lønnsom. Resultatet er mer arbeid og flere folk. I dag har bedriften rundt 200 ansatte – et antall de ikke hadde hatt uten automatisering, fastslår Fiskå.

Rekordomsetning

I 2021 hadde Westcontrol AS en omsetning på 415 millioner kroner og et driftsresultat på 28 millioner kroner. Det er 125 millioner kroner mer i omsetning enn i 2020, det vil si en vekst på 40 prosent.

Mye nytt utstyr

De nye linjene som ble installert i vår, består av 2 stk. EKRA Serio 4000 skjermskrivere, 2 stk. Koh Young SPI, 2 stk. Koh Young AOI, 10 stk. FUJI NXTIII overflatemonteringsmoduler, 2 stk. Rehm VXP+ omsmeltingsovner, 1 stk. TEKNEK kretskortrens, 1 stk. YJ LINK lasermarkør og en rekke materialhåndteringsutstyr fra YJ LINK.

Alt er levert av Scanditron

Powered by Labrador CMS