Pixii:

Den offisielle åpningen av den første stasjonen i nettverket foregikk tirsdag. Fra venstre: Adm. direktør Kenneth Bodahl i Pixii og Norges ambassadør i Malaysia, Morten Paulsen.

Ladestasjon-gjennombrudd i Malaysia

Energilagringsselskapet Pixii har levert Malaysias første energilagringsystem for elbil-ladestasjoner. Dette er Pixiis første ordre av betydning i Sørøst-Asia, en region med stort vekstpotensial.

Publisert

Den offisielle åpningen av den første stasjonen i nettverket foregikk tirsdag. Malaysias samferdeselsminister Dato’ Sri Alexander Nanta Linggi stod for innvielsen sammen med Norges ambassadør i Malaysia, Morten Paulsen.

Installasjonen i Malaysia ligger ved North-South Expressway, den viktigste motorveien i Malaysia. Pixii har solgt energilagringssystemer til ytterligere syv hurtiglagringsstasjoner som nå vil installeres i deres regionale ladenettverk.

Systemene er kjøpt av ladeoperatøren EV Connection, som vil drive stasjonene i samarbeid med Gentari, et fornybarselskap eid av det statlige energiselskapet Petronas.

Viktig marked

Pixii leverer komplette systemer for overfører energi fra strømnettet til batterier og tilbake til strømnettet ved behov.

– Ladestasjoner er et bruksområde hvor våre systemer skaper enorm verdi. Bruken av ladestasjoner varierer mye, og det er vanskelig å håndtere forbrukstoppene direkte gjennom strømnettet. Det har ikke minst vært et tema i Malaysia. Våre energilagringssystemer gir en nødvendig «boost» slik at ladestasjoner uten tilstrekkelig kapasitet fra strømnettet likevel kan tilby hurtiglading til bilistene, sier adm. direktør Kenneth Bodahl i Pixii

Installasjonene har en kapasitet på 300 kilowatt og en lagringskapasitet på 300 kilowattimer per system. Ladestasjonene utstyres også med solcellepaneler for å øke lokal strømproduksjon og ytterligere dempe belastningen på nettet.

Dette er en del av en stratetisk satsing på elbiler i Malaysia. Landet satte i 2021 et mål om å ha 10.000 ladestasjoner i løpet av 2025. I dag er antallet drøyt 1.200, og myndighetene har gjort tiltak for å hurtiggodkjenne nye stasjoner.

Modulær og skalerbar

Produktbilde av Pixii batteribaserte energilagringsløsning.

Pixiis energilagringssystemer er bygget opp rundt produktet PixiiBox, en avansert kraftelektronikkmodul som overfører energi fra strømnettet til batterier, og tilbake til strømnettet ved behov. Pixiis teknologi skiller seg ut i markedet ved å være modulær og skalerbar. 

Den modulære oppbyggingen gjør at systemene er driftssikre og enkle å vedlikeholde. Dette gjør også at Pixii kan tilby lagringsløsninger til flere ulike kundesegmenter; nettselskaper, offentlige og kommersielle bygg, industribedrifter, aktører som balanserer energinettet (frekvensmarkedet) og operatører av ladestasjoner for elbiler.

Internasjonal vekst

Pixii er et globalt selskap med over 90 prosent av salget utenfor Norge. De største geografiske markedene har så langt vært Skandinavia, Baltikum og Europa, men Pixii har levert produkter og vokser raskt i markeder over hele verden, inkludert India og Australia, og retter nå fokuset mot Amerika.

Selskapet er i kraftig vekst, og omsetningen i første halvår nådde 315 millioner kroner, noe som er nesten dobbelt så mye som omsetningen i hele 2022.

Pixii har eksistert siden 2018 og har kontorer i Oslo, Kristiansand, Drammen, Tyskland, Australia, Singapore og Slovakia. Selskapet har i dag 95 ansatte og utvider organisasjonen både i og utenfor Norge for å håndtere den kraftige veksten.

Powered by Labrador CMS