Produksjon:

Elektronikkproduksjon – og de nære ting
Produksjon av elektronikk er kritisk, men hva er viktigst – kontroll på teknologien, eller pris? Norske produkteiere er mer bevisst på nærhet til produksjon, selv om det for mange produkter er vanskelig å komme utenom Østen.
Pandemien ble en skikkelig oppvekker for elektronikkindustrien, og har ført til et (enda) større fokus på leveringskjedene. Senere geopolitiske hendelser har ikke akkurat redusert bekymringene rundt komponentleveranser og produksjonstjenester.
Hjemhenting
Derfor er begreper som nearshoring – utsetting av tjenester til nærliggende land – og onshoring (evt. reshoring) – hjemhenting av tjenester til eget land – forlengst blitt buzz-ord både i Nord-Amerika og Europa. Flere norske bedrifter har tidligere hentet «hjem» produksjon fra Kina. Ifølge eksperter i bransjen kan dette gi mange fordeler, både i forhold til oversikt, bærekraft og sosiale mål.
Nært og bærekraftig
I en artikkel i Design News hevder sågar Misha Govshteyn, CEO i MarcoFab, at satsing på nearshoring og bærekraft vil gi bedre lønnsomhet på sikt. – I tråd med ESG-mål (miljømessige, sosiale og styringsmessige mål) styrker nearshoring produsenter, gir dem større kontroll over forsyningskjeden sin, samtidig som det integrerer miljømessig bærekraft i driften, skriver han.
Økende spenning
Ifølge Gartner (2024) vil anslagsvis 40 % av elektronikkprodusentene ha flyttet produksjonen hjem eller til et nærliggende land innen 2025, og 80 % av teknologibedriftene planlegger slike endringer. Midt i de pågående og økende handelsspenningene vil denne trenden sannsynligvis fortsette. Med de økende bekymringene rundt tollsatser og den faktiske gjennomføringen av disse, vil produkteiere dessuten sikte mot å lokalisere produksjonen nærmere kundemarkedene sine. Denne trenden vil sannsynligvis fortsette i årene som kommer, ifølge analytikere. En utfordring ligger selvsagt i kostnadene forbundet med investeringer i kapasitet og nye fabrikker i Europa, samt oppdatering av teknologi og prosesser hos de eksisterende produsentene for å holde tritt med teknologi- og kvalitetskrav.
Flere ser på lokal produksjon
– Vi opplever at onshoring tiltok for alvor under pandemien. Deretter har «sosiopolitisk uro» forsterket denne trenden ytterligere. I tillegg er det nå flere som sonderer mulighetene for produksjon hjemme enn før, sier salgssjef Øystein Back hos Axxe AS. – Men det er litt «enten-eller». Noen har en målsetting om å produsere i Norge, mens andre ser mest på kostnader. Det er fortsatt store prisforskjeller, selv om det også er avhengig av designet, påpeker han.
Tryggere
En av bedriftene som har merket en større grad av onshoring er Westcontrol. – Dette er noe vi har sett en trend på de siste årene og det har tatt seg enda mer opp det siste året, sier salgssjef Therese Nordbø. – Uroen i verden fører til at folk søker det trygge, mener hun.
Har allerede flyttet
Salgs- og markedsdirektør Kenneth Dåstøl hos Norautron har på sin side ikke merket stor endring i hjemhenting av produksjon i det siste. – Vi ser ingen i den trenden som har pågått de siste år. Mange har allerede flyttet produksjonen nærmere Norge og Europa, andre ønsker å beholde den i Østen da de også har store markeder der, sier han.
Undersøker mer
Det inntrykket har også salgs- og markedsdirektør Jens A. Martinsen hos Hapro Electronics. – Vi har ikke noe indikasjon på at det er noe økende trend per i dag om å hente hjem produksjon til Norge, opplyser han. – Men oppstartsbedrifter undersøker nok i større grad om mulighetene for å produsere lokalt nå, før de eventuelt går utenlands, fremholder Martinsen.

Ser til Europa
Er det en større bevissthet blant produkteierne rundt produksjon i Kina versus Norge? – Det er ikke noe tema som i stor grad diskuteres mellom kunde og oss. Det virker som Kina/Asia i liten grad er aktuelt for produksjon, sier Martinsen. Til gjengjeld mener han kundene ser mer nedover i Europa og tidligere Øst-Europa, samtidig som det er færre store norske elektronikk «lokomotiv» som har den typen masseproduksjon hvor «Kina produksjon» er særlig aktuelt.
Liten Kina-interesse
– Hos oss virker det som de fleste eksisterende kunder har foretatt sin vurdering og sitter foreløpig stille i «båten», markedet deres er ofte i Kina og Korea, spesielt innenfor Maritime, sier Dåstøl hos Norautron. Han peker samtidig på at selskapet ikke mottatt henvendelser fra nye kunder som ønsker produksjon i Kina de siste 4-5 årene. Til gjengjeld har mange imidlertid vist interesse for Norautrons fabrikk i Malaysia, ifølge Dåstøl.
Tillit – og restriksjoner
Nordbø hos Westcontrol ser følgende trekk hos kundene: – Vi kan dele dette opp i to, vi har dem som ikke stoler på Kina med tanke på lojalitet, da både når det gjelder kopiering men også at de ikke blir prioritert dersom det kommer en større kunde som trenger ressursene. I det siste er også overvåking og det at du ikke helt vet hva som er blitt viktige faktorer. Flere bransjer har totalforbud fra ting fra Kina, sier Nordbø, som tror akkurat det vil spre seg fort.
Made in Norway
– Utover det, tror jeg trygghet, nærhet og at du som regel får en større fleksibilitet og rom for endring er de viktigste fordelene ved å produsere i Norge, i tillegg til kulturen, mener Nordbø. Det får hun generelt støtte på fra sine kolleger. – Nærhet til det norske markedet og en leveringskjede som følger med på det geopolitiske «spillet» er spesielt viktig, mener Dåstøl. – Siden den norske krone er så svak medfører det også at Norge har blitt billigere for de som har marked utenfor Norge, fremholder han. – Våre kunder indikerer 1) kvalitet, 2) hjelp til produserbarhet og 3) forretningskultur, sier Back fra Axxe. – Organisasjonskultur, konkurransedyktig materialkost, nærhet til produksjonsfasiliteter, bærekraft og Made in Norway som merkenavn, supplerer Martinsen fra Hapro.
Uforutsigbart
Norske elektronikkprodusenter gjorde det bra i fjor, men slik verden utvikler seg er det vanskelig å si noe om utviklingen videre. – Med nye tollutfordringer settes både europeisk og norsk elektronikk produksjon på nye prøver og vi beveger oss inn i en periode hvor mye blir usikkert og uforutsigbart, bekrefter Martinsen. – Det er langt flere spørsmål enn svar i øyeblikket, og hva eventuelt Kina også vil gjøre i denne tollkrigen kan også påvirke oss som produksjonspartner, avslutter han.