Embedded World 2024:

Sanntidsposisjonering på cm-nivå

Det nye adapterkortet RAB4 fra Rutronik System Solutions skal muliggjøre centimeter-presis posisjonering i sanntid.

Publisert

Nøyaktig posisjonering har blitt stadig viktigere på mange områder og applikasjoner. Såkalt Real-Time Kinematic (RTK) tilbyr betydelig større nøyaktighet enn konvensjonelle multi-GNSS-systemer og fortsetter å vokse i kostnadseffektivitet.

Sammen med Rutronik Wireless Competence Center har ekspertene fra Rutronik System Solutions utviklet Adapter Board RAB4, som forenkler testing av ytelsen til RTK uten å designe maskinvare. Ved å akselerere pre-utviklingsfasen og redusere kostnadene, hjelper RAB4 med å bringe applikasjoner til markedet raskere, mener selskapet.

Øker presisjonen

Autonome kjøretøy, droner og også landbruksmaskiner er avhengige av nøyaktig posisjonering i sanntid. RTK øker presisjonen for satellittsystemposisjoner ved å bruke en basestasjon som sender korreksjonsdata til en bevegelig mottaker. Det gir en nøyaktighet på én til to centimeter, selv med raskt bevegelige objekter.

– RTK er ikke en ny teknologi og har vært brukt i noen områder i lang tid. Kostnadene var imidlertid svært høye til nå. I dag er billigere, men likevel kraftige moduler tilgjengelig. Det gjør teknologien og dens fordeler interessant for andre bruksområder. Med vår RAB4 tilbyr vi en moderne maskinvareløsning for å teste RTK raskt og kostnadseffektivt for ulike applikasjoner, bemerker Stephan Menze, leder for Global Innovation Management i Rutronik.

Adapterkortet inneholder en rekke nye komponenter fra ulike leverandører på Rutroniks linjekort.

Siste skrik i komponenter 

RAB4 har komponenter med høy ytelse, alle naturlig nok tilgjengelige på Rutroniks linjekort. Høypresisjonsmodulen UM980 RTK fra Unicore Communications bruker den nyeste generasjonen av NebulasIV GNSS SoC, tilbyr en høy posisjoneringshastighet og støtter alle tilgjengelige GNSS-frekvenser. Den skal være spesielt egnet for navigasjons- og posisjoneringsapplikasjoner. – Vi er blant de beste leverandørene i industrien for høypresisjonsposisjoneringsmoduler og har etablert et robust partnerskap med Rutronik. Vi er begeistret over å se utgivelsen av RAB4. Vi tror at integrering av vår høyytelses UM980-modul i Adapter Board vil øke bevisstheten om RTK-teknologi betydelig og demonstrere egenskapene til modulen vår for utviklere, kommenterer markedsdirektør Zhang Bing, i Unicore.

For absolutt posisjonering er en 4G LTE-modul med integrert standard multi-GNSS-mottaker fra Telit Cinterions LE910-serie integrert på adapterkortet. En annen fordel er at integrasjonen av en GNSS- og RTK-mottaker gjør det mulig å sammenligne utgangene direkte med hverandre uten å måtte bruke flere utviklingssett fra forskjellige leverandører. RAB4 inkluderer også et 100 MB forhåndsbetalt SIM-kort. Takket være denne kombinasjonen kan NTRIP-korreksjonsdata lastes ned fra Internett. Det er ikke nødvendig å drive en egen referansestasjon.

Mange muligheter med moduler

Takket være Arduino-grensesnittet er RAB4 lett å kombinere med andre kort som RDK3 fra Rutronik System Solutions, et basekort som lar trådløse tilkoblinger realiseres ved hjelp av Bluetooth Low Energy. Applikasjonseksemplet fra Rutronik System Solutions viser hvordan tilkoblingen fungerer. Ved å bruke dette eksemplet ble det internt utviklet en rover som kan styres med centimeterpresisjon via en app. Den vil få sin premiere på Rutronik-standen under embedded world 2024 i Nürnberg.

 

Powered by Labrador CMS