Beckhoff Automation:

Salgssjef Kjetill Draugedalen trives på Campus Bakkenteigen og Forskningsparken. – Vi kan absolutt være til hjelp for sammenstilling til elektronikkindustrien i Norge, slår han fast. Og det er ikke lite de har å by på innenfor digitalisert produksjon.

Produksjonsspesialisten

Tyske Beckhoff har hatt kontor i Norge siden 2009. Det har gått så bra at de nå er blitt en gasellebedrift med en gjennomsnittlig årlig vekst på 21 prosent. Med 50.000 artikler kan de levere det meste som skal til for å tilpasse en hvilken som helst produksjon.

Publisert Sist oppdatert

For å ta en kort oppsummering av historien har selskapet vært i det norske markedet siden 2009 gjennom en distributør. I 2004 tok Sverige over distribusjonen i Norge. På grunn av økende etterspørsel ble Beckhoff Automation AS etablert i 2009 i Tønsberg, før de, etter en strategisk beslutning, valgte å flytte til Campus Bakkenteigen i Horten, nærmere bestemt i Forskningsparken.

Selskapet startet med industri-PC så tidlig som i 1986. Disse modellene, av typen ultrakompakt, representerer det som er kjernen i stort sett alt de leverer av automasjonssystemer.

Vil være nær

– Vi flyttet for å ha nærhet til Teknologitriangelet og ikke minst til virksomheter i hortensområdet, forklarer salgssjef Kjetil Draugedalen. I tillegg har de åpnet kontor i Ålesund, Stavanger og Oslo – den siste i 2023. – Med kort vei til disse miljøene kan vi også gjøre saminnovasjoner med kundene, legger han til.

Industri-PC og nettverk

Allerede i 1986 begynte de å lage kontroll-PCer, noe vi i dag vel ville kalle Industri-PC. – Vi er vel en av de siste som lager PC i Europa, mener Draugedalen. På nettverkssiden står Beckhoff også bak nervetrådene i et digitalt produksjonssystem, EtherCAT (Ethernet for Control Automation Technology) og automasjonspakken TwinCAT (The Windows Control and Automation Technology). – Den store fordelen med EtherCAT er at den både er en sanntidsprotokoll og er deterministisk. Vi testet faktisk 10.000 lag i EtherCAT og målt jitter mellom slave 1 og 300 med 120 meter kabel til ±20ns!

Robot og samlebånd på nytt

Med begrenset plass og det faktum at bedriften som nevnt har 50.000 artikler, kan vi se litt på et par produkter som imponerte oss og som passer bra her: Robotsystemet ATRO og det spesielle «samlebåndet» XPlanar hvor elementene (kalt fliser) leviterer.

XPlanar

For å ta det siste først: XPlanar er en plan motor, som – i likhet med roterende motorer – består av flere stasjonære, energiserte spoler (i flisene) og mobile permanentmagneter (i flytterne). I motsetning til rotasjonsmotorer er imidlertid både spolene og permanentmagnetene anordnet todimensjonalt på et plan. XPlanar-flisene er den elektrisk aktive delen av systemet, med strømmen i spolene som får flisene til å flyte.

Ingen utslipp

Flyttevognene er elektrisk passive og spesielt slitesterke. Flyteeffekten betyr at eventuelle forurensninger eller forurensninger fra godset som transporteres ikke spres gjennom systemet, det er ingen utslipp, og det er ingen slitasje forårsaket av friksjon. Vi blir fortalt at XPlanar-systemet er et sterkt anbefalt nytt drivkonsept for alle typer produkttransport i produksjons- og prosessindustrien. Utover den grunnleggende transportfunksjonen kan den også utføre selv de mest krevende posisjoneringsoppgavene med mikrometerpresisjon.

XPlanar Mover byr på ekstrem fleksibilitet.
De såkalte flyttevognene finnes i flere størrelser.

Fordeler

Levitasjonseffekten sikrer slitasjefri og støyfri produktbevegelse i opptil seks frihetsgrader – inkludert 360° rotasjon. Med en hastighet på opptil 2 m/s transporteres produktene på forskjellige flyttemaskiner samtidig og over vilkårlig utformede anlegg. Hvis lastekapasiteten til en enkelt flytter ikke er tilstrekkelig, virker flere flyttere i kombinasjon og plasserer gods i µm-området. 

ATRO

ATRO-systemet er et modulært industrirobotsystem der man kan sette sammen best mulige robotstrukturer for ulike bruksområder på individuell og fleksibel basis. Standardiserte motormoduler med integrert drivfunksjonalitet, sammen med lenkemoduler i ulike utførelser og lengder, muliggjør nesten ubegrensede kombinasjoner av mekanikk. Den har selvsagt full integrering med TwinCAT-kontrollplattformen med tilgang til et bredt spekter av automatiseringsfunksjoner.

ATRO, roboten som kan konfigureres som du vil, uten verktøy.

Konfigurasjon med stor frihet

De skalerbare og pluggbare motor- og linkmodulene gjør det mulig å lage skreddersydde robotløsninger som kan utvides og modifiseres når som helst. Maskinbyggere kan implementere sin egen kinematikk, samtidig som man raskt og enkelt kan tilpasse robotløsningen til endrede produksjonsforhold. De tilpassede strukturene skannes av kontrollen, og TwinCAT-robotfunksjonene oppretter automatisk den tilsvarende kontrollapplikasjonen – inkludert en digital tvilling.

Under et eksempel på batteriproduksjon som kombinerer robotsystemet ATRO og Xplanar transportsystem.

Innebygd

All elektronikk som trengs for å kontrollere aksene er innebygd i motormodulene, inkludert en EtherCAT-basert servo-omformer, komplett motor med brems og en kompakt girkasse. Dette reduserer robotkontrolleren til en enkel kontroll, eller integrerer den i det eksisterende maskinkontrollsystemet.

Innovasjon

Utvikling er viktig for selskapet. – Det er stadfestet at vi skal drive evolusjon hvert år og revolusjon hvert 5. år, sier Draugedalen, som legger til at de bruker 8 prosent av omsetningen til utvikling. Globalt har selskapet 5.500 ansatte, der 2000 av dem er ingeniører.

– Vi kan absolutt være til hjelp for sammenstilling til elektronikkindustrien i Norge, avslutter han.

TwinCAT og EtherCAT

Beckhoff skapte en global standard for automatisering med lanseringen av PC-basert kontrollteknologi i 1986. På programvaresiden utgjør automatiseringssuiten TwinCAT (The Windows Control and Automation Technology) kjernen i kontrollsystemet. TwinCAT-programvaresystemet gjør nesten alle PC-baserte systemer til en sanntidskontroll med flere PLS-, NC-, CNC- og/eller robotikkkjøringssystemer. TwinCAT 3 er den systematiske videreutviklingen av TwinCAT 2.

TwinCAT er fullt utstyrt og de-facto referanse for EtherCAT masterimplementering.

EtherCAT er en sanntids industriell Ethernet-teknologi som opprinnelig ble utviklet av Beckhoff Automation. EtherCAT-protokollen som finnes i IEC-standarden IEC61158 er egnet for harde og myke sanntidskrav innen automasjonsteknologi, i test og måling og mange andre applikasjoner.

Hovedfokuset under utviklingen av EtherCAT var på korte syklustider (≤ 100 µs), lav jitter for nøyaktig synkronisering (≤ 1 µs) og lave maskinvarekostnader.

EtherCAT ble introdusert i april 2003, og EtherCAT Technology Group ble grunnlagt i november 2003 - I mellomtiden har ETG vokst til verdens største industrielle Ethernet- og feltbussorganisasjon. ETG samler produsenter og brukere, som bidrar i tekniske arbeidsgrupper til å fremme EtherCAT-teknologien.

 Powered by Labrador CMS