Agritek

Fra venstre: Kristian Kaurstad Morthen, adm. direktør i Dimensions Agri Technologies (DAT); Anders Brevik, adm. direktør i Kilter AS og Nils Helset, adm. direktør i Digifarm AS.

Landbruksteknologi et viktig satsingsområde

– Landbruksteknologi er viktig for verdens matproduksjon og et satsningsområde for Regjeringen, sa landbruks- og matminister Sandra Borch da hun og Kronprinsen møtte framoverlente agritek-bedrifter.

Publisert Sist oppdatert
Landbruks- og matminister Sandra Borch.

Torsdag var landbruks- og matminister Sandra Borch og H.K.H Kronprins Haakon på bedriftsbesøk på Langhus. Borch poengterte at Norge er i verdenstoppen når det gjelder bærekraftig matproduksjon, og må ta en rolle og bistå u-landene.

Tre spennende landbruksteknologi-bedrifter

Kronprinsen fikk styre Kilters ugressrobot AX-1, som ved hjelp av kunstig intelligens finner ugress blant jord og nytteplanter for så å plassere enkeltdråper med sprøytemidler kun på ugresset.

Ifølge daglig leder Anders Brevik hos Kilter kan roboten redusere bruken av sprøytemidler med opp til 95 prosent og øke grønnsaksavlingene med 40 prosent.

Daglig leder Kristian Kaurstad Morthen fra Dimensions Agri Technologies (DAT) forklarte de fremmøtte om deres teknologi for sensor- og presisjonssprøyting av korn. Teknologien er internasjonalt ledende, og kamerateknologien de har utviklet gjenkjenner ugresset slik at man kun sprøyter der det trengs. Ved bruk av DAT-sensorer er det målt en gjennomsnittlig reduksjon av sprøytemidler med 40 prosent.

Den tredje bedriften som viste seg fra var DigiFarm fra Hamar. Administrerende direktør Nils Helset fortalte om bedriftens teknologi hvor de bruker satellittdata og kunstig intelligens for å kunne detektere jorsdsmonngrenser og sådd areal, samt produktivitetssoner og kornarter. Teknologien gir helt nye muligheter for storskala datafangst knyttet til planteproduksjon og deteksjon av jordskifter.

AgriFoodTech Norway

En engasjert Kronprins i samtale med Anders Brevik under demonstrasjonen av Kilters ugressrobot AX-1.

Kronprinsen og matministeren fikk også utfyllende informasjon om landslaget for AgriFoodTech; AgriFoodTech Norway. Bak landslaget står inkubatorene Klosser Innovasjon, T:lab og Aggrator inkubator Ås, sammen med næringsklyngen NCE Heidner Biocluster, Mære Landbruksskole og BioValley.

De nye bedriftene driver fram en radikal endring av matproduksjon både i jordbruket og i matindustrien, og dette er en teknologidrevet endring. Derfor går innovasjonsvirkemidlene sammen for å fremme norsk agrifoodtech ut i verden, gjennom AgriFoodTech Norway.

– Landslaget for AgriFoodTech er ønsket av bedrifter og næringsliv, og det er positivt for videre arbeid at satsningen også tiltrekker seg kongelig interesse, sier leder for NCE Heidner Biocluster, Kristiane Haug Berg.

AgriFoodTech Norway samler de beste norske bedriftene med størst potensiale for å lykkes internasjonalt, for å bistå med skalering og internasjonalisering. Ved å koble innovatører, forskning og industri fra jord-, skog- og havbruket kan Norge ta en global posisjon innenfor landbruksteknologi.

– Synligheten og interessen rundt et slikt bedriftsbesøk som vi har hatt i dag er viktig for bedriftenes videre fremtid, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS