ABBs konsept for en mobil laboratorierobot arbeider med en sentrifuge sammen med mennesker.
ABBs konsept for en mobil laboratorierobot arbeider med en sentrifuge sammen med mennesker.

YuMi blir helsearbeider

ABB åpnet i går sitt første globale forskningssenter for helseteknologi, på Texas Medical Center (TMC) campus, i Houston, Texas, og viste frem en rekke teknologikonsepter, inkludert en mobil YuMi-robot. Den skal designes for å hjelpe medisinsk- og laboratoriepersonell med lab- og logistikkoppgaver i sykehus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Den toarmede, mobile YuMi vil kunne navigere automatisk rundt mennesker samtidig som den lærer å finne forskjellige ruter fra et sted til et annet. Den har potensial til å gjennomføre et bredt spekter av repeterende og tidkrevende aktiviteter, inkludert klargjøring av medisiner, lasting og lossing av sentrifuger, pipettering og håndtering av væsker og plukking og sortering av prøverør.

Roboten kan også brukes på sykehus for en rekke logistikkoppgaver. Den kan dele ut medisiner, transportere dem dit de trengs, bringe medisinsk utstyr til sykehuspersonalet og sengetøy direkte til pasientens soverom.

YuMi-laboratorierobot vil være designet for å fungere sammen med helse-personell og laboratorieansatte.
YuMi-laboratorierobot vil være designet for å fungere sammen med helse-personell og laboratorieansatte.

På TMC Innovation Institute vil ABB utvikle roboter som kan utføre repeterende, skjøre og hverdagslige prosesser, slik at høyt kvalifiserte helse- og laboratoriepersonell kan påta seg mer verdifulle oppgaver og dermed behandle flere pasienter. ABB-analyser viser at repeterende oppgaver kan fullføres opptil 50 prosent raskere med automatisering sammenlignet med nåværende, manuelle prosesser. I tillegg kan roboter jobbe døgnet rundt.

Færre manuelle oppgaver
– Helsesektoren gjennomgår en betydelig endring i takt med bedre diagnoser og behandling av sykdommer, en aldrende befolkning , økende kostnader og global mangel på helsepersonell. Med vårt nye forsknings- og utviklingssenter innen helseteknologi hos TMC, tar vi sikte på å løse disse utfordringene – sammen med de beste hodene i akademia, vitenskap og medisin, sier Sami Atiya, leder for ABBs Robotics and Discrete Automation-virksomhet.

– Vår erfaring innen industriell- og samarbeidende robotisering vil gi oss et solid grunnlag for å tilpasse fleksibel automatisering i helsevesenet. Sammen med våre partnere på TMC vil vi utvikle nyskapende robotløsninger. Vi jobber for å redusere manuelle oppgaver utført av helsepersonell, forbedre nøyaktigheten i laboratoriearbeidet og forbedre pasienttilfredsheten og til slutt pasientsikkerheten.

Andre teknologier som vises frem av ABB ved forskningssenteret inkluderer YuMi-roboter som kan hjelpe til med sentrifugering og prøverørshåndteringssystemer og en IRB 1200-industrirobot som kan utføre væskeoverføringer i pipetteringsapplikasjoner. Dette er vanlige laboratorieoppgaver som robotisering kan støtte ved å kombinere repeterbar operasjon med et fleksibilitetsnivå og kontinuerlig drift som kan øke effektivitet og kvalitet og samtidig minimere kostnadene.

Banebrytende
TMC er verdens største «medisinske» by med forskningsressurser i verdensklasse, inkludert noen av verdens ledende selskaper og sykehus. ABBs nye, 500 kvadratmeter helsesenter skal være plassert på TMC Innovation Institute, et knutepunkt som fremmer samarbeid for medisin og avansert teknologi og kobler oppstartsselskaper med pionerer innen akademia og ledende teknologiselskaper for å fremskynde utviklingen og prototyping av banebrytende helseteknologi.

Robotisering i helsevesenet gir betydelig mulighet for fremtidig vekst. I følge intern ABB-forskning anslås det globale markedet å bli på nær 60 000 ikke-kirurgiske helseroboter innen 2025, en firedobling fra 2018.

Powered by Labrador CMS