Avansert prosessering «off-grid» vil være en stor differensiator i mange produkter, mener Ole Dreessen fra ADI.
Avansert prosessering «off-grid» vil være en stor differensiator i mange produkter, mener Ole Dreessen fra ADI.

Alt skjer i kanten

Avanserte algoritmer og kunstig intelligens (KI) kan like gjerne skje i nettverkskanten som i skyen, ifølge Analog Devices.

Publisert Sist oppdatert

Under Embedded World i forrige uke hadde Analog Devices Inc. (ADI) flere eksempler på dette på sin stand.

- Det å kunne gjøre avansert prosessering «off-grid» vil være en stor differensiator i mange produkter, både ved at du sparer strømforbruk og tid for overføring av data mellom sensor og sky, forklarer Ole Dreessen fra ADI.

Han viser oss et eksempel basert på KI-prosessoren MAX7800FTHR, bestående av et lite VGA-kamera og mikrofon med skjerm på baksiden.

Bilde- og talegjenkjenning

– Denne kompakte løsningen kan analysere bildedata og detektere personer, og eventuelt deretter gjenkjenne dem, forklarer han.

En annen mulighet kan være å «lytte» etter nøkkelord i tale. -Alt gjøres her, det er ingen ledd mellom sensor og analyse, så å si. Tallgjenkjenning er også en mulighet. Alt i løpet av millisekunder, hevder Dreessen.

- Ved å kjøre prosesseringen på en dedikert mikrokontroller som dette, bruker du en tusendel av energien om du skulle bruke en tradisjonell KI-aksellerator, mener han. I akkurat denne løsningen er det benyttet 2 KI-brikker; En til kamera og en til mikrofonen.

- Det er bare helt utrolig hva du kan gjøre med denne løsningen, poengterer Dreessen, og nevner i fleng analyse av datastrømmer fra vibrasjonssensorer, analyse av tilskuere til reklameplakater og dimming av gatelys når ingen er i nærheten.

Helse

Helserelaterte og kroppsnære enheter er en annen gruppe produkter som er meget aktuelle for avansert prosessering i kanten.

ADIs Richard Ward viste oss hvordan referansedesignet MAXREFDES105 kunne brukes til å verifisere algoritmer for livstegn som hjerterytme og puls, for eksempel i et helsearmbånd. Referansedesignet inneholder blant annet sensorhubkretsen MAX32664C som er spesielt tiltenkt måling av oksygenmetning (SpO2) og hjerterytme, og MAX86174A optisk pulsoksimeter og hjertemåler AFE, blant annet.

-Designet utfører også etterprosessering, effektstyring og slike ting, og kommuniserer via Bluetooth – for eksempel dersom man ønsker å gjøre mer omfattende analyser av søvnmønstre sov., forklarer Ward.

Han mener referansedesignet gjør det mulig å kutte utviklingstiden med 6 måneder.

- Alt er optimalisert – selv gerberfilene som følger med er tilpasset kravene til og plassering av blant annet optiske og termiske sensorer, opplyser Ward.

Det eneste kundene i praksis trenger å tilføre, er ytre design, eventuelt skjerm, EKG-algoritmer og andre ting som ønskes i tillegg. En gratis app er også tilgjengelig.

Andreas Ward (t.h.) og Soufian Targaoui, ADI: - Aldri har det vært enklere å designe avanserte løsninger for kroppsnære- og hjemmehelseprodukter.
Andreas Ward (t.h.) og Soufian Targaoui, ADI: - Aldri har det vært enklere å designe avanserte løsninger for kroppsnære- og hjemmehelseprodukter.
Powered by Labrador CMS