Embedded World 2022: Mindre, sikrere og smartere

Mer funksjonell sikkerhet, kunstig intelligens og nye arkitekturer i sentrum under messen forrige uke.

Publisert Sist oppdatert

Embedded World er tilbake som favorittmessen for alle som driver med innvevde elektronikksystemer i en eller annen form. Riktignok manglet enkelte av de store leverandørene, men mange nye benyttet sjansen. Besøkstall er p.t. ikke tilgjengelig. Utstillere vi snakket med mente jevnt over at besøket var «dårligere enn forventet, men bedre enn fryktet».

Det skulle i utgangspunktet love godt for gigantmessen Electronica 2022 i november, selv om flere uttrykte en viss skepsis for situasjonen på det tidspunktet, all den tid folkefesten Oktoberfest har potensiale i seg til å bli en riktig smittefest. Den tid, den sorg.

Sikkerhet har vært et økende fokus over de siste årene. Nå også på funksjonelt sikkerhetsnivå.

For eksempel da PCI Industrial Computer Manufacturers Group (PICMG) under messen lanserte oppdateringer til kortmodulstandarden COM-HPC (high-performance computing), var den ene nyheten en kredittkortstørrelse av standarden – COM-HPC Client Mini – mens den andre nyheten var tilpasning til kritiske anvendelser og funksjonell sikkerhet.

- De nye utvidelsene for funksjonell sikkerhet (FuSa) retter seg mot et voksende marked, og ikke bare innenfor bilindustrien, men generell industri, helse og forskjellige autonome systemer, sa markedsdirektør i modulprodusenten congatec, Christian Eder på en pressekonferanse under Embedded World.

Funksjonell sikkerhet (FuSa) blir viktigere i flere bransjer, ikke bare bil og fly, ifølge Christian Eder og congatec.

- Utviklere av tilkoplede enheter som ønsker å utnytte x86-prosessorer vil nå være i stand til å utføre kombinerte kritiske og ikke-kritiske applikasjoner på flerkjerneprosessorer. Dette åpner for redundans og mulighet for å implementere feilsikre prosessorer, fremholdt han.

Sentralt i congatecs løsning er ikke minst samarbeidet med tyske Real Time Systems, og bruk av RTS Safe Hypervisor for å løse drift av parallelle partisjoner på CPUen. Dette skal gjøre det mulig å oppnå funksjonell sikkerhet opptil SIL 3 nivå.

Den første versjonen av RTS Hypervisor ble lansert allerede i 2009, og løsningen brukes i dag av en rekke kort- og systemleverandører.

- Vi garanterer at kunden kan kjøre flere operativsystemer i parallell – inkludert Windows – uten å oppleve forsinkelser, sier adm. direktør Michael Reichlin i RTS. – Noe av «hemmeligheten» er at vi ikke har noe programvarelag mellom applikasjonslag og maskinvare, og kan separere aksess til både maskinvare og programvare. En annen fordel er at vi støtter de fleste operativsystemer, slik at kunden i de fleste tilfeller kan benytte det han allerede bruker, forklarer han.

- Det er ikke mulig å realisere Industri 4.0 uten funksjonell sikkerhet, mener Michael Reichlin i RTS.

Reichlin er klar på nødvendigheten av funksjonell sikkerhet: - Det er ikke mulig å realisere Industri 4.0 uten funksjonell sikkerhet. Derfor bestemte vi oss for å lage et nytt produkt: RTS Safe Hypervisor. Det som er nytt med dette systemet, er at du kan kombinere sikre og usikre arbeidsoppgaver, sier han.

Selskapet fokuserer på Intel-plattformer, og tilbyr ferdig sertifiserte plattformer og systemnivå, slik at kunden ikke skal behøve å tenke på det. – Mens bilindustrien typisk retter seg mye mot Arm-arkitekturer, åpner vi med x86-plattformen mer mot medisin, automatisering og robotikk, for eksempel. Dette gjør det også mer skalerbart, enklere å utnytte eksisterende drivere for f.eks. PCIe-busser.

Med denne løsningen er det også mulig å endre den «usikre» delen av applikasjonen uten å måtte resertifisere hele systemet.

- Vi tror det vil vokse frem en ny innstilling til disse tingene, fremholder Reichlin.

Powered by Labrador CMS