Kvanteteknologi i kritisk infrastruktur

Avspark for stort prosjekt om fremtidens superteknologi.

Publisert Sist oppdatert

Nettverksleverandøren GlobalConnect er en av samarbeidspartnerne i et prosjekt som skal bruke kvanteteknologi for å utvikle kritisk digital infrastruktur. – Dette blir den neste industrielle revolusjonen tror Martin Lippert, administrerende direktør i GlobalConnect.

GlobalConnects kunnskap om trygg digital infrastruktur i Norden har gitt selskapet muligheten til å delta i det danske prosjektet om kritisk infrastruktur QCI.DK (The Danish Quantum Communication Infrastructure). Prosjektet har som mål og etablere infrastruktur som kan sikre Danmarks kommunikasjon i fremtiden, når gigantiske kvantedatamaskiner blir en del av hverdagen.

– Kvantekappløpet i verden er virkelig i gang nå. Det blir den neste industrielle revolusjonen som vil endre mye i samfunnet vårt. Nettbankene og mobiltelefonene våre blir for eksempel vidåpne, og det samme blir mange andre sensitive områder. Derfor synes vi i GlobalConnect det er svært viktig å være med på dette prosjektet, og vi er glade for å kunne bidra med vår kunnskap til å skape sikker kommunikasjonsinfrastruktur i Danmark og EU for neste generasjon, sier Lippert.

Prosjektet er en del av det store pan-europeiske prosjektet EuroQCI. EuroQCI har en total investeringsramme på 258 millioner euro, hvorav det danske prosjektet har en ramme på 6 millioner euro. Prosjektet omfatter mer enn 200 kilometer sikkert fibernett som GlobalConnect skal levere på og teste. GlobalConnect opererer i dag allerede halvparten av internettrafikken i Norden.

I tillegg til GlobalConnect er de andre aktørene DTU, Københavns Universitet, Universitetet i Syd-Danmark, Det danske e-infrastrukturkonsortiet og Sparrow Quantum.

The Danish Quantum Communication Infrastructure er den danske statens bidrag til EuroQCI, som har som mål å etablere et sikkert paneuropeisk kvantkommunikasjonsnettverk. Prosjektet finansieres av Europakommisjonen gjennom Digital Europe-programmet og av den danske regjeringen. Det er et tett samarbeid mellom danske universiteter, bedrifter og offentlige myndigheter.

Som en del av QCI DK etableres et kvantesikkert storbynettverk mellom fem danske offentlige myndigheter og to tilknyttede datasentre i København-området. I tillegg vil prosjektet omfatte en 200 km langdistanseforbindelse som forbinder tre universitetspartnere via storbynettverket.

QCI. DK kombinerer tre forskjellige typer QKD – kvantenøkkeldistribusjon – og er en sikker kommunikasjonsmetode som implementerer en kryptografisk protokoll som inkluderer komponenter fra kvantemekanikken.

 

Powered by Labrador CMS