Prosessor-IP:

Hvis Arm får det som de vil, er det sluttbrukeren av prosessorer, som denne fra Mediatek (2016), som må betale lisensen.

Arm ønsker en mer lukrativ lisensieringsmodell - vil at sluttprodusenten skal betale

Britiske Arm som lisensierer IP-kjerner, ønsker å bli betalt av sluttprodusenten i forhold til hvor mye produktet koster. Informasjonen, referert til av etn.se, kommer fra Financial Times.

Publisert Sist oppdatert

I dag krever Arm lisensavgifter og royalties fra brikkeprodusenter som Qualcomm og Mediatek basert på prisen på brikken som IP-kjernen er integrert i.

Arm ønsker nå i stedet å sende regningen for royalties til den som bruker kretsene i sluttproduktene sine, som Xiaomi og Oppo.

Kretsprodusenter skal kun kunne selge sine kretser til produsenter som har signert avtale med Arm.

Tanken med å gå høyere opp i næringskjeden er rett og slett å øke inntektene.

For det første er det flere selskaper å ta penger fra. Og dels er verdien på sluttproduktet høyere og det kan derfor føles rimelig i en prisforhandling at verdien på lisensen også skal være nominelt høyere.

Endringen kan gi Arm-inntekter som er flere ganger høyere enn i dag. Dette ifølge en ledende produsent av mobiltelefoner som Financial Times har snakket med.

I telekommarkedet har patenteiere i stor grad lykkes med å håndheve tilsvarende modell for lisensiering, til tross for sterk motstand fra produktprodusenter. Modellen har blitt brukt for mobiltelefonprodusenter og i det siste også for bilprodusenter.

Arm håper å ta i bruk den nye lisensregelen allerede neste år. Fokus er på prosessorfamilien Cortex A, som gir Arm store inntekter fra mobiltelefon-industrien.

Det spekuleres også i at hvis dette blir gjennomført, vil industrien jages mot for eksempel Risc V.

Powered by Labrador CMS