Kvalitets- og tekonologidirektør Morten Christensen (tv) og CEO Anders Kold ved innvielsen av den nye trykkelinjen.
Kvalitets- og tekonologidirektør Morten Christensen (tv) og CEO Anders Kold ved innvielsen av den nye trykkelinjen.

Trykker kilometre med sensorer

Behovet for digitale helseløsninger baner vei for teknologiutvidelse hos danske Mekoprint. Nyutviklet trykklinje er nettopp lansert for produksjon av trykte strekkbare kretser med en kapasitet på opptil 20 kilometer per dag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

 Det røde båndet er kuttet og en ny spesialdesignet serigrafisk trykklinje er klar til å skrive ut elektrisk ledende strekkbare sensorer for helseprodukter – bærbare, eller kroppsnære sensorer som bringer teknologien veldig nær kroppen. I mange år har Mekoprint skrevet ut sensorer på fleksible foliematerialer, men ser nå en økt etterspørsel etter sensorer som også kan strekkes mens den beholder elektrisk ledningsevne.

– Bak ligger mange måneders utvikling som har krevd både nysgjerrighet, evne til å tenke alternative metoder og sette sammen kjente teknologier på nye måter, sier Morten Christensen, kvalitets- og teknologidirektør i Mekoprint Graphic Electronics. Han er også stolt av medarbeiderne som har laget en helt ny trykklinje som kan skrive ut sensorer i lengder opp til 1 meter.

Strekkbar elektronikk på strekkbart materiale
Sensorene er trykt på et nytt og papirtynt, ikke-vevd materiale som kan strekke seg, krympe, brette og sprekke hvis det ikke behandles riktig gjennom hele prosessen. Og dette svært levende materialet har vært den største utfordringen for utviklingsteamet.

– Materiellhåndtering har vært helt sentralt og vi har lykkes med å lage en løsning som gjør at vi kan kontrollere strømmen av det ultratynne materialet uten å skade det i prosessen, sier Mathias Kvist, produksjonsteknologingeniør i avdelingen for Printed Electronics.

Store volumer
Hos Mekoprint teller de kilometer når de jobber med trykt elektronikk, og de strekkbare sensorene er absolutt ikke noe unntak. De vil bli funnet i en rekke engangsprodukter – for tiden i inkontinensprodukter, hvor sykepleierpersonalet får beskjed via sensorteknologi når en bleie er våt og bør byttes.

– Denne typen trykte strekksensorer vil være en viktig del i en IoT-fremtid, og vi har tidlig satt strategisk fokus på å lykkes med produksjon til et nivå der vi følger kundenes utvikling. I dag jobber vi med kunder som med sine løsninger øker livskvaliteten for brukerne, og med denne investeringen er vi nå også ledende innen høy volumproduksjon av trykte strekkbare sensorer, avslutter Morten Christensen.

Powered by Labrador CMS