Robotisering:

Robotmarkedet vil være verdt 218 milliarder dollar innen 2030

Det er allerede godt over tre millioner industriroboter installert over hele verden, og installasjonstakten øker raskt. Bruksområder sprer seg fra hyllestabling og rengjøring til produksjon. Undersøkelsen er gjort av GlobaData.

Publisert

Roboter blir stadig viktigere ettersom mange land sliter med mangel på arbeidskraft og aldrende befolkning. Mot dette bakteppet er robotmarkedet anslått å nå 218 milliarder dollar innen 2030, ifølge data- og analyseselskapet GlobalData.

GlobalDatas siste rapport, «Robotics», fremhever en rekke sektorer som vil bli påvirket av roboter, inkludert industri, medisinsk, logistikk, produksjon, inspeksjon, rengjøring, landbruk, forsvar og sikkerhet, og forbruker. Etter hvert som robotintelligens blir stadig mer sofistikert, vil autonome maskiner bli stadig mer utbredt i hjemmet og på arbeidsplassen.

GlobalData ser for seg en heftig vekst de neste årene når det gjelder bruk av roboter.

 – Innen helsevesenet blir et økende antall operasjoner utført eller er assistert av roboter. Roboter i varehus og distribusjonssentre muliggjør høyeffektiv logistikk. Og på forbrukersiden har autonome støvsugere blitt vanlig i mange husholdninger, sier Isabel Al-Dhahir, senioranalytiker, Thematic Intelligence i GlobalData, i en kommentar:

– Fremskritt innen AI har muliggjort utviklingen av roboter, slik at de kan bli svært komplekse produkter i stedet for frittstående maskiner med fast funksjon som de pleide å være. Dette har igjen økt antall roller som roboter kan utføre. Databehandling i skyen er sentralt i denne utviklingen for å gjøre det mulig å administrere sansing, beregning og minne raskere, sikrere og i skala, legger han til.

I tillegg til teknologisk fremgang, er bruken av roboter sterkt knyttet til dagens utvikling. Russland-Ukraina-krigen har økt salget av militære droner og fremskyndet funksjonaliseringen av dem. Aldrende befolkninger og lave fruktbarhetstall i Sør-Korea, Singapore og Japan har oppmuntret til bruk av roboter for å møte hull i arbeidsmarkedet. Teknologi- og handelskrig mellom Kina og USA driver også robotmarkedet ettersom effektiv, rimelig og høykvalitetsproduksjon blir stadig viktigere.

 – Robotikk påvirker arbeidet ved å endre produksjonslinjer og, i noen tilfeller, erstatte mennesker. Robotteknologier som koboter og logistikkroboter kommer sammen for å gjøre fabrikker til avanserte ingeniørlaboratorier hvor samlebåndsprosesser og komponenter kontinuerlig analyseres, strømlinjeformes og forbedres, konkluderer Al-Dhahir.

 

Powered by Labrador CMS