Illustrasjonsfoto/arkiv

Merker at produksjonen kommer hjem

Fjoråret bød på noen utfordringer for de fleste av oss. Også for PCB Connect AS, men det var på begynnelsen av året. Oppsummert ble det et «greit år». Og de merker at forespørslene i Norge øker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

– Vi har gjort noen endringer – blant annet er vi mer ute i markedet i tillegg til at vi har gjort en dreining i porteføljen, sier salgsingeniør Anders Løbben. – Men vi er ikke kresne på størrelsen på ordren. Alle blir behandlet likt, understreker han.

Mer hjemme
Som vi har vært inne på tidligere, merker også PCB Connect at flere velger å produsere hjemme. – Vi ser flere forespørsler her enn før, sier Løbben.

– Nærhet har en verdi, og selv om mange av mønsterkortene fortsatt hentes i Kina kan man forholde seg til kommunikasjon på norsk, sier salgsingeniør Einar Bakkeli.

 

Tross utfordringer på begynnelsen av året ga 2020 et greit resultat. Kravene til mønsterkort, som kvalitet og leveringstid blir ikke mindre, men med PCB Connect Group i ryggen og en fleksibel organisasjon i Norge, takler disse fire det meste. Foran fra venstre: Einar Bakkeli og Anders Løbben, begge salgsingeniører. Bak: Annette Qvist Aasen, innkjøp og administrasjon og veteran Svein-Erik Rambø, daglig leder.

Har kontroll
I likhet med andre seriøse mønsterkort-tradere, har PCB Connect en organisasjon i Kina som kontrollerer og følger opp produsentene. – Vi har egne folk som følger opp leveringspresisjon og kvalitet. Denne kontrollen skjer kontinuerlig.

Ikke bare Kina
Av mange grunner er det endringer i porteføljen. – Det er ikke bare Kina som gjelder, selv om kvaliteten ikke står tilbake fra andre. Men på grunn av krav fra enkelte kundesegmenter, må vi velge andre produsenter, sier Løbben. – Blant annet er Taiwan attraktivt. Produsenter herfra benyttes og er godkjent i flere land. Han legger til at det mest avanserte kortet de har levert nylig kommer fra Taiwan, til et for dem et skikkelig prestisjeprosjekt til en viktig kunde.

Økning for flex rigid
Men det er mange kort som er krevende og tøffe. Ett segment som de nå ser både mer etterspørsel etter og er i vekst, er såkalte flex rigid-kort. – Her er det litt færre produsenter på velge mellom, derfor blir det alltid noe lenger leveringstid på denne typen kort, sier Løbben.

Forsvar
PCB Connect Group har flere sertifikater og godkjenninger. – Det neste vi skal gå løs på er godkjenning med hensyn til den amerikanske reguleringen «International Traffic in Arms Regulations» (ITAR). Gruppen har jo kontor i USA, men det gjør det enklere for oss å kunne levere til norske produsenter som eksporterer forvarsmateriell til det amerikanske markedet, forklarer Løbben.

Nordmenn liker ikke å vente
En annen trend, som det er gjort undersøkelser på, er at norske kunder ikke liker å vente. Vi får forklart at leveringstid er viktigere enn i mange andre land. Mye av årsaken er at det er mye småserier og prototyper som produseres her. Utviklere vil gjerne ha kortet «i går».

– Det er nok ingen generell regel, men vi har faktisk klart å levere kort på 24 timer. Men det er spesielt, sier Løbben. Samtidig mener han at de er rimelig gode på nettopp leveringstid.

Fleksible
Med en liten organisasjon med bra kompetanse, mener de at de både er fleksible og raske, eller sagt på en annen måte, har evnen til å snu seg rundt. – I tillegg har gruppen styrket innkjøp og sourcing som absolutt gir effekt, sier han. – Og med flere kontorer, flere muligheter. Det er fordeler ved å være representert over hele verden, ikke bare når det gjelder kunder, men også fabrikker, slår han fast.

Spennende år
Som nevnt gikk det bra i 2020, og gruppen hadde god vekst. Det eneste avviket er at de ikke åpnet et nytt land i fjor. I skrivende stund er de representert i 16 land, hvis vi fortsatt kaller Hong Kong en egen region.

– 2021 blir et svært spennende år, selv om det foreløpig ikke ser så verst ut, avslutter Anders Løbben.

Powered by Labrador CMS