Circular Components med Ole Martin Bøe i spissen har laget en digital plattform for redistribuering av komponenter i overskuddslager hos elektronikkprodusentene.

Skal sørge for omsetning av overflødige komponenter

Circular Components har til hensikt å utnytte og løse et problem: Hvordan skal kontraktprodusentene bli kvitt overflødige komponenter? Jo, ved å bygge en digital, transparent netthandelsplattform for industrien.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

– Du kan godt si det er et «Finn.no» for EMS-bedrifter, sier gründeren Ole Martin Bøe. Idéen kom da han selv jobbet hos en kontraktprodusent og så at det var store ressurser som gikk til spille. Og i 2018 startet han Retrade Electronics, et navn som senere ble endret til Circular Components.

Dårlig utnyttelse
– Kundene våre er EMS-bedrifter og markedet er stort globalt. Det finnes et anslag på 600 milliarder dollar årlig. Det vi har sett er at på grunn av kompleksitet og variasjon i det som produseres, blir det liggende mange komponenter på lager, sier Bøe.

Solid bakgrunn
I sommer fikk han med seg Håvard Korsvoll som blant annet har arbeidet hos Nordic Semiconductor og Arctic Silicon Devices – senere solgt til Hittite Microwave Corporation. I tillegg har de fått med studiekamerat av Håvard og Disruptive Technology- gründer Erik Fossum Færevaag i styret. – Det var han som påpekte at Retrade Electronics ble for generelt. Det vi ønsker er jo en sirkulær økonomi, så nå er navnet mer passende, fastslår Bøe.

Med på laget: Håvard Korsvoll, teknisk sjef og styreleder, og Erik Fossum Færevaag, Disruptive Technologies, nestleder i styret.

Markedet
Det finnes fra før måter å sirkulere, eller redistribuere, komponenter på, men det er ikke nødvendigvis optimalt. De såkalte «gråmarked-traderne» har vært et alternativ. Problemet er at man låser seg til én aktør gjennom opparbeidet dialog. En annen effekt er at når det kommer flere forespørsler på samme komponent, går jungeltelegrafen blant traderne og komponenten blir flagget «hot». Resultat: Prisen går opp. – Dette er en av grunnene til at mange har sluttet med dette, fordi det rett og slett er dårlig butikk, sier han.

Flere kjøpere
– Vår plattform vil gi høyere ROI siden det gir tilgang til flere kjøpere. Bøe forklarer at de går inn og indekserer overskuddlageret hos produsentene og gjør komponentene anonymt søkbare. Systemet er helt lukket i den forstand at deltakerne må godkjennes og være seriøse. – Vi ser også muligheter hos kundene til EMS-bedriftene fordi det ofte er de som eier komponentene, sier han. Eksisterende leverandører har også reklame på plattformen.

Modellen som Circular Components arbeider etter.

Forretningsmodell
Circular Components’ forretningsmodell er provisjon per transaksjon. – Det er kundens egen infrastruktur inkludert transport som benyttes ved eventuelt salg. Samtidig gir vi 30 dagers åpent kjøp. Dette er rett og slett et supplement til eksisterende leverandører. Det skal tilføyes at siden systemet vil være under kontinuerlig utvikling, har de to konsulenter pluss en utvikler på fulltid.

Konkurransen
Foruten nevnte tradere har store komponentvarehus returordninger. – Men siden forretningsmodellen er å dytte komponenter ut, er det ofte lite fordelaktig for kunden på grunn av kostnadene knyttet til dette, sier Bøe. – Vi har også konkurrenter som gjør noe tilsvarende av det vi gjør, men de har ikke kommet så langt. Disse er gjerne etablerte aktører med eget lager og en større driftskostnad, legger han til.

Kundene
Systemet er oppe og går, og i skrivende stund har de 7 pilotkunder blant de største EMS-bedriftene i Norge. Hapro og Norautron har vært viktige bidragsytere. I tillegg har de startet en miljøteknologiordning-
prosjekt støttet av Innovasjon Norge sammen med Hapro for integrasjon med lagersystem.

Vil ut for å skape vekst
– Vi har ambisjoner om å vokse utover Norge. Blant annet ser vi seriøst på Sverige. Og vi glemmer heller ikke at flere av de norske produsentene har fabrikker andre steder, sier Bøe. Han understreker at de ser på lagre hos produsentene med kritiske øyne. Blant annet må lagerkvaliteten være god nok. Som kjent, komponenter går ut på dato, spesielt hvis lagringsmiljøet ikke er optimalt.

Stort lager
– Vi ønsker å ha et så stort lager som mulig tilgjengelig i plattformen, og i mange tilfeller vil vi kunne bidra til å løse problemet med komponentmangel, avslutter Ole Martin Bøe.

Powered by Labrador CMS