Halo-Robot er et fullautomatisk system som vasker noten døgnkontinuerlig, noe som skal gi god effekt på fiskevelferden.

Har levert 50 vaskeroboter

Roboter som går døgnkontinuerlig og rengjør noten i oppdrettsanlegg begynner å bli god butikk for Aqua Robotics.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Det er mange leverandører av såkalte vaskeroboter for oppdrettsmerder, men Aqua Robotics er en relativt ny aktør som begynner å gjøre det bra. I fjor solgte de 50 vaskeroboter av typen Halo-Robot til norske oppdrettsanlegg.

Kjenner bransjen

Folkene bak selskapet er imidlertid gamle travere i bransjen: Molaug-familien stod også bak oppstarten av AKVA Group i sin tid, og skulle dermed ha inngående kjennskap til oppdrettsnæringen og teknologiutvikling tilknyttet denne.

Bedre fiskevelferd

Kontinuerlig rengjøring av oppdrettsnoten skal bedre fiskevelferd fordi vanngjennomstrømmingen i merden alltid vil være optimal. Dette eliminerer også behovet for bruk av kobberimpregnering på nota. Samtidig reduseres energibruken med mer enn 90 prosent i forhold til tradisjonelle rengjøringsløsninger med høytrykkspyling, ifølge selskapet.

Gode utsikter

– Havbruksnæringen er i ferd med å oppdage de mange fordelene HALO-Robot gir. Det er installert rundt 50 systemer i norske oppdrettsanlegg det siste året, og utsiktene for 2022 er svært lovende, sier Stig Martin Bø, salgs- og markedssjef i Aqua Robotics.

Fullautomatisk

HALO hevdes å være verdens første fullautomatiske system for notrenhold, og selges som en tjeneste inkludert teknologi, styring/drifting og service. Robotenheten styrer børsteriggen og beveger seg rundt oppdrettsnoten etter forhåndsprogrammerte mønster avhengig av bl. a. årstid. Den er tilkoblet 4G-nettet (eller WiFi), og samtlige systemer overvåkes kontinuerlig fra selskapets driftssentral. Batteriene lades induktivt (trådløst) i en ladestasjon som er tilkoblet til 220V AC (ca. 1kW). Robotene beveger seg rundt autonomt, men kan også fjernstyres om nødvendig.

Og her kan du se hvordan den virker:

Powered by Labrador CMS