Forsvarselektronikk:

De krypterte lagringsløsningene fra Galleon Embedded Computing er i vinden som aldri før, og det var lite fred å få for adm. direktør Espen Bøch (nr. 2 fra venstre) – som fra før hadde mye å gjøre med å få unna den daglige driften. Du finner en stor reportasje fra Galleon i siste utgave av Elektronikk-bladet.

Høyaktuell FSi-messe

Større interesse for forsvarsteknologi i et urolig Europa.

Publisert Sist oppdatert

FSi-messen er en årlig utstilling som finner sted på Akershus festning i regi av Forsvars- og Sikkerhetsindustriens forening, FSi.

Messen regnes som en unik anledning til å møte de viktigste norske forsvarsbedriftene og leverandører av løsninger til politiet og andre sikkerhets- og beredskapsetater. Nærmere 70 bedrifter – alt fra fra leverandører av avanserte våpensystemer til start-ups – var representert på årets evenement som gikk av stabelen denne uken.

Forsvarsteknologi er en ambivalent blanding av spennende teknologier og dramatiske anvendelser, noe mange nok kjente litt på, ikke minst da en delegasjon med ukrainske forsvarstopper var på besøk. Dessverre, må man vel kunne si, er nødvendigheten av og behovet for teknologien et faktum, og norsk industri er godt posisjonert til å levere avanserte produkter.

Av mange gamle og nye bekjentskaper vi traff på messen kan du finne et utvalg nedenfor:

Hiddn er et selskap som gjennom mange år har utviklet krypteringsløsninger for SSD-minner til bl.a. bærbare PCer. Deres krytperingsløsning for eksterne minner er solgt i titusenvis, og i år kommer en ny modell med en ny kryptogenerator. I likhet med de fleste andre bedrifter innen forsvarsteknologi i Norge selger de nesten utelukkende til utlandet, men interessen er økende blant norske brukere, forteller Jan Erik Straume (t.v.) og Atle Haga.
SAAB Technologies Norway AS har ikke lenger elektronikkutvikling i Norge, men har til gjengjeld en stor teknisk avdeling som gjør service og støtte på kommunikasjonsutstyr, siktesystemer og radarløsninger for norske og utenlandske kunder, foruten konsulenttjenester, kan salgs- og markedsdirektør Dag Wikøren fortelle.
Dspnor kan feire 20-årsjubileum som leverandør av løsninger for radarsignalprosessering, -distribusjon, -sporing og -simulering. Lennart Dale hadde med seg et helt nytt produkt til utstillingen, men det får vi dessverre ikke si så mye om før den offisielle lanseringen 11. september. Annet enn at det (selvfølgelig) har noe med radar å gjøre.
Comrod har markert seg som en verdensledende produsent av antennesystemer, svitsjer og kraftforsyninger innen både sivile og militære anvendelser. Selskapet begynte artig nok med fiskestenger i stål, og senere glassfiber. I dag leverer de avanserte taktiske antenner til forsvaret, antennesystemer til ubåter med mye mer, og har en antenne som kjører rundt på Mars (Mars Rover 2020). Ifølge Yngve Hæreid som leder kraftavdelingen er det mye å gjøre for tiden.
Stable AS er et meget interessant selskap som gjennom 15 år har utviklet stabiliseringsløsninger for alt fra biljardbord til sykesenger og industrisystemer. – Akkurat nå er droner veldig i skuddet, og vi får mange henvendelser om å bygge stabiliserte plattformer for droner, spesielt fra offshorebransjen, forteller prosjektingeniør Terje Tønnessen. – Vi kan bygge nesten hva som helst etter kundens ønske, fremholder han, og nevner eksempler som sykebåre ombord i ambulansebåt og stabilisering av laboratorieinstrumenter.
Kontraktsprodusenten Inission Løkken opplever i likhet med mange andre svært stor interesse i år, ifølge Kjetil Blokkum (t.v.) og Erik Dragset. – For oss er det selvsagt interessant å samarbeide med flere av de andre utstillerne her, men vi opplever også mange internasjonalt besøkende som vi knytter gode kontakter med, sier Dragset.
Kongsberg Target Systems AS utvikler elektroniske skyteskiver både for sportsskyttere og til Forsvaret. – Systemet vårt oppfanger treff på skyteskiven, enten ved å detektere treff i membranen, eller ved å fange opp overlydsbølger fra kulene. Resultatene blir så overført trådløst til skyteplassen og lagret i et scoringssystem som gjør det enkelt å holde styr på resultatene, forteller salgssjef Olav Heieren.
Kraftforsyningsleverandøren Powerbox er på FSi-messe for tredje gang, og kan igjen registrere økt interesse. – Her treffer vi både eksisterende kunder, og andre bedrifter som vi samarbeider med, forteller Jo Sperre Carlsen (t.v.) og Kai Morten Krokeide.
Data Respons har vært et fast innslag på FSi-messen i mange år, og har et stort spekter av elektronikkutviklingsprosjekter til ulike militære systemer. – Det har vært veldig bra besøk i år, men størst inntrykk gjorde nok besøket fra den ukrainske delegasjonen, forteller Mikkel Helweg, her sammen med Alexander Mikalsen.
Hos Bredengen finner man det meste av passivt RF-utstyr, foruten fiberløsninger, heloptiske svitsjer, antenner med mer. – Mange har vært nysgjerrige på tilbudet vårt. Vi mener jo vi har god kontroll på markedet, men det er viktig å vise seg frem, mener produktansvarlig Kenneth haugseth (t.h.) som hadde med seg danske Kim Overballe, som er salgssjef hos Huber + Suhner A/S. – Det er viktig å møte folk, det bidrar til å utvikle nye idéer, understreker Overballe.
Gjerdrum-firmaet Obsima AS importerer det meste man kan tenke seg av soldatsystemer, fra hodesett til komplette radiosamband for felt og kjøretøy. – Det er røft utstyr, sier Michel Kropf (t.v.) og Åsmund Bakke, som kan fortelle at en av de største kundene foruten Forsvaret er brannvesenet.

 

 

Powered by Labrador CMS