Forsvarsteknologi:

Nytt høymobilt luftvernsystem

KONGSBERG lanserte i går NOMADS, et høymobilt, bakkebasert luftvernsystem.

Publisert

Kongsberg Defence & Aerospace (KONGSBERG) skriver i en pressemelding at det nye National Manoeuvre Air Defence System (NOMADS) er spesielt designet for å beskytte hærens manøverenheter nær frontlinjen mot stadig mer komplekse lufttrusler.

NOMADS er blitt utviklet for den norske hæren, og er skreddersydd for å møte nåværende og fremtidige utfordringer, heter det.

Systemet består av en SHORAD (Short Range Air Defence) modul montert på et pansret mekanisert kjøretøy med stor fremkommelighet i terrenget. SHORAD-modulen integrerer viktige kommando- og kontrollfunksjoner og applikasjoner fra medium rekkevidde systemet NASAMS, i tillegg et enhetsmissil med passiv søker, samt en AESA radar. Systemet er i stand til å oppdage og avskjære droner, UAV-er, kryssermissiler, helikoptre og fly.

I tillegg til pansring er NOMADS utstyrt med en fjernstyrt våpenstasjon (RWS) for selvbeskyttelse. Systemet kan brukes på ulike typer kjøretøy.

Rask reaksjonstid

– NOMADS kan forsvare mot lufttrusler som droner og kryssermissiler, og gir unik beskyttelse mot trusler som de vi ser i Ukraina. Konfigurasjonen er designet for rask forflytning over ulendt terreng og med enestående rask reaksjonstid, sier Kjetil Reiten Myhra, Executive Vice President Defence Systems, Kongsberg Defence & Aerospace.

NOMADS-prosjektet er et samarbeid mellom KONGSBERG, Forsvaret og Forsvarsmateriell. NOMADS-enhetene som er testet og levert til sluttbrukeren i Norge har fått svært gode tilbakemeldinger.

Et unikt system

NOMADS er skreddersydd for å beskytte hærstyrker i bevegelse, transportveier, kommandosentre og logistikkområder i et dynamisk landstridsmiljø. Systemets høye mobilitet, fremkommelighet, ildkraft og beskyttelsesnivå oppfyller standardene for mekaniserte enheter, som NOMADS er designet for å gi luftforsvarsdekning til.

Videre er luftforsvarsevnen med kommando og kontroll (K2), radar med IFF og missiler kombinert på én og samme plattform. Dette muliggjør autonome luftvernoperasjoner med NOMADS både dag og natt.

Enestående kapasiteter

NOMADS er optimalisert for maksimal effektivitet på slagmarken, vanligvis nettverksbasert og integrert i NATO Integrated Air & Missile Defence (IAMD). Systemet kan enkelt tilpasses enhver NATO-kompatibel bakkebasert luftvernoppgave (GBAD) eller enhet. Det avanserte og brukervennlige kommando- og kontrollsystemet kan prioritere trusler og avfyre flere missiler mot forskjellige mål samtidig.

 

Powered by Labrador CMS