EISCAT_3D (E3D) lastes av båten i Tromsø og vil gå over flere dager

Antenner til forskningsradar endelig ankommet Tromsø

Antennene til verdens mest avanserte forskningsradar, EISCAT_3D, er endelig kommet til Tromsø, etter et års forsinkelse. EISCAT_3D består av et omfattende sender- og mottakeranlegg som skal monteres i Skibotndalen i Troms.

Publisert

Om bord på båten var det 228 konteinere og antenne-fundamenter. Elementene skal fraktes videre til Skibotn, til Kaiseniemi på svensk side og til Karesuando i Finland. Det ferdigmonterte antennefeltet med elektronikk produsert i Finland og Sverige, og programvare utviklet ved EISCAT-hovedkvarteret i Kiruna, utgjør den unike forskningsradaren EISCAT_3D.

Forskningsradaren består av et omfattende sender- og mottakeranlegg som skal monteres i Skibotndalen i Troms, samt separate mottakeranlegg i Sverige og Finland. Hovedstasjonen i Skibotn skal bygges nær Skibotn miljøstasjon. Tomta har stått klar siden sommeren 2019. Nordunet har bygget ut fibernettet i regionen for å kunne overføre data fra de tre stasjonene. Installasjon og testing av de 10.000 antennene som utgjør EISCAT_3D vil ta om lag et halvt års tid, og de første vitenskapelige dataene vil være tilgjengelig i løpet av 2023.

Systemet er en kraftig fornyelse av EISCAT-radarene på Ramfjordmoen som har vært i kontinuerlig drift siden 1980-tallet. EISCAT_3D er et fasestyrt radarsystem som skal brukes til observasjoner av atmosfæren og ionosfæren i nordlyssonen. Radaren skal brukes til å studere fysikken til den øvre atmosfæren og dens samspill med verdensrommet og solvinden. Dette gjør det mulig å studere for eksempel detaljerte fysiske prosesser i nordlyset, samt effekter av romvær og klimaforandringer. Andre forskningstema er kartlegging av romsøppel og objekter som meteorer som kommer inn i vår atmosfære.

EISCAT_3D-systemet er nyutviklet radarteknologi og avansert digital signalbehandling som skal brukes til å studere atmosfæriske fenomener med en rom- og tidsoppløsning som det ikke er mulig å oppnå med noen eksisterende systemer. Dette er viktig for å kunne forstå hvordan atmosfæren fungerer, og hvordan den er koblet til vårt nære verdensrom. EISCAT_3D vil derfor bli en unik verdensledende internasjonal forskningsinfrastruktur som kommer lokale, nasjonale, og internasjonale forskere til gode.

Om EISCAT_3D

  • Det er den internasjonale EISCAT Scientific Association som skal eie og drifte den nye radaren.
  • Er finansiert av Norge, Sverige, Finland, Storbritannia og Japan. Norges forskningsråd er den største bidragsyteren med 228 MNOK av totalt 633 MNOK. For Forskningsrådet er dette den største enkeltinvesteringen i forskningsinfrastruktur gjort i Norge.
  • UiT er prosjektleder på vegne av romforskere ved UiT, UiB, NTNU, UiO, UNIS og Andøya Space.
Utviklingen av konseptet har fått støtte av EU og betegnes som et «landemerke» på EUs «veikart» for forskningsinfrastrukturer.
Powered by Labrador CMS