Teknologipris til solcellepionér

Martin Green vinner Millenium Technology Prize på 1 million euro.

Publisert

Millenium Technology Prize 2022 har blitt tildelt Scienta-professor Martin Green ved University of New South Wales, Australia, for hans innovasjon som har hatt stor påvirkning på produksjonen av solceller.

Martin Green har betydd mye for effektiv solcelleproduksjon.
Martin Green har betydd mye for effektiv solcelleproduksjon.

Den globale teknologiprisen på 1 million euro ble tildelt Green som en anerkjennelse av hans lederskap i utviklingen av Passivated Emitter and Rear Cell (PERC), som har redusert kostnadene ved bruk av solcellepaneler, noe som gjør solcelleenergi rimeligere enn fossilbaserte alternativer.

Green og teamet hans begynte å jobbe på PERC i 1983. Siden den gang har den blitt den mest kommersielt levedyktige og effektive silisiumbaserte solcelleteknologien for bruk i solcellepaneler, og for elektrisitetsproduksjon i stor skala, og står for nesten 90 % av det globale solcellemarkedet.

- Det er en stor ære å ha blitt valgt til å motta en så prestisjetung pris. Det anerkjenner ikke bare mitt bidrag til solceller (konvertering av lys til elektrisk strøm), men også prestasjonene til det bredere forskningsmiljøet med fokus på solceller. Vi må bytte fra fossilt brensel til fornybar energi for å opprettholde den menneskelige sivilisasjonens bane på planeten. Endringene akselereres stadig og verden vil gå over til sol- og vindenergi i løpet av det kommende tiåret. Jeg tror en enorm transformasjon med historisk betydning er i gang, sier Green selv i forbindelse med utdelingen.

Millennium Technology Prize deles ut av Technology Academy Finland. Sauli Niinistö, president i Finland og mannen bak prisen, delte ut delte den ut på en seremoni i Helsingfors i går.

Professor Minna Palmroth, styreleder for Technology Academy Finland, kommenterte prisen slik: - Professor Greens innovasjon har allerede, og vil fortsette å forbedre livskvaliteten for milliarder av mennesker globalt, og samtidig øke miljøfremmende, bærekraftig utvikling, fra nasjonale strømnett til private hjem.»

- PERC-teknologi kan hjelpe oss med å tilby rimelige energiløsninger og dempe klimaendringer. Videre forskning på solceller er nødvendig for å erstatte deres komponenter som har begrenset tilgang, for eksempel sølv, med mer tilgjengelige alternativer, poengterer professor Päivi Törmä, leder av den internasjonale utvelgelseskomiteen for Millennium Technology Prize.

Powered by Labrador CMS