Kondensatorer: 

Målt frekvensspektrum for en 470 µF aluminium elektrolytisk kondensator (WCAP-ASLI) for et spenningssignal med en grunnfrekvens på 448,9 Hz. Også vist: terskelverdien for hørbar forvrengning, bestemt i et psykoakustisk eksperiment for en fundamental frekvens på 500 Hz.

Lyd-myte avkreftet

Studie gjennomført av Würth Elektronik på akustiske effekter forårsaket av aluminum elektrolyttkondensatorer.

Publisert Sist oppdatert

Würth Elektroniks Application Note ANP125 offentliggjør resultater av studien “The acoustic effects of harmonic distortion of aluminum electrolytic capacitors” på harmoniske forstyrrelser fra elektrolyttkondensatorer.

Resultatet: Kondensatorer forårsaker ikke noe merkbar signalforvrengning.

Diskusjonen pågår i lydteknologiverdenen om hvilke kretselementer som påvirker lydkvaliteten til forsterkere. Applikasjonsnotatet fra Würth Elektronik hevder å gi empiriske bevis til denne diskusjonen, og skal gi svar på spørsmål som de fleste lydingeniører har.

Applikasjonsnote ANP125 er et resultat av internasjonalt forskningssamarbeid mellom FoU-team ved produksjonssteder i Asia og Würth Elektronik Competence Center i Berlin. Teksten begynner med en introduksjon til menneskelig hørsel og psykoakustikk og fortsetter med å undersøke harmoniske forvrengninger i kondensatorer. Videre presenteres resultater fra modellberegninger for å kontrollere plausibiliteten til de målte resultatene. Målingene viser ingen nevneverdig forvrengning av signaler forårsaket av kondensatorer. Materialvariasjoner er også testet

Dr. René Kalbitz, produktsjef i kondensator- og motstandsdivisjonen hos Würth Elektronik eiSos og forfatter av studien, forklarer resultatet slik:

– Undersøkelsene tyder på at materialvariasjoner har en ubetydelig innvirkning på forvrengninger, og disse er under høregrensen. Elektrolytiske kondensatorer legger ikke til noen nevneverdige harmoniske til grunnfrekvensene i signaloverføring, så, til en god tilnærming, kan de betraktes som lineære komponenter. Det er sannsynlig at andre spenningsuavhengige kondensatortyper og passive komponenter som regel genererer tilsvarende lave forvrengningsamplituder sammenlignet med hørbarhetsterskelen. Følgelig har valget av ikke-lineære komponenter som operasjonsforsterkere og dioder en større forvrengningspåvirkning på lydkvaliteten til forsterkeren, det vil si de generelle forvrengningskarakteristikkene, enn valget av elektrolytisk kondensator.

 

Powered by Labrador CMS