GPS-jamming:

Trøbbel med GPS-signalene i flere regioner begynner å påvirke flytrafikken.

Forstyrrelser i GPS-signaler stopper flyrute

Finnair stanser flyvninger til Tartu i en måned på grunn av GPS-interferens.

Publisert

Finnair vil innstille sine daglige flyvninger til Tartu, Estland, fra 29. april til 31. mai, slik at en alternativ innflygingsløsning som ikke krever et GPS-signal kan settes på plass på Tartu flyplass. Dette skriver flyselskapet i en pressemelding i dag.

Hindret innflyging

Innflygingsmetodene som for tiden brukes på Tartu lufthavn er basert på et GPS-signal. GPS-interferens, som er ganske vanlig i området, påvirker brukbarheten til denne innflygingsmetoden og kan derfor hindre flyet i å nærme seg og lande. I forrige uke måtte to Finnair-flyvninger omdirigere tilbake til Helsinki etter at GPS-forstyrrelser hindret innflygingen til Tartu.

Selskapet spekulerer ikke i hvem eller hva som står bak forstyrrelsene.

Finnair suspenderer sine flyvninger til Tartu i én måned, i løpet av denne tiden er målet å bygge innflygingsmetoder på Tartu lufthavn som muliggjør en sikker og jevn drift av flyvninger uten GPS-signal.

Finnair er det eneste flyselskapet som flyr internasjonale flyvninger til Tartu.

Tvinger stans

– Systemene på Finnairs fly oppdager GPS-interferens, pilotene våre er godt klar over problemet, og flyene har andre navigasjonssystemer som kan brukes når GPS-systemet ikke kan brukes, sier Jari Paajanen, Finnairs Driftsdirektør.

–De fleste flyplasser bruker alternative innflygingsmetoder, men noen flyplasser, som Tartu, bruker bare metoder som krever et GPS-signal for å støtte dem. GPS-interferensen i Tartu tvinger oss til å stanse flyvninger inntil alternative løsninger er etablert, fremholder han.

Økende problem

GPS-interferens har ifølge selskapet økt siden 2022, og Finnair-piloter har rapportert interferens spesielt nær Kaliningrad, Svartehavet, Det Kaspiske hav og det østlige Middelhavet. Vanligvis påvirker ikke GPS-interferens flyruter eller flysikkerhet, da piloter er godt klar over det og fly har alternative systemer på plass som brukes når GPS-signalet forstyrres, opplyser de.

Powered by Labrador CMS