Forsvarselektronikk:

Samuel, Tor og Nikolai bak dronekatapulten ikke lenge før den var klar for endelig test - som vi i etterkant fikk vite var svært vellykket. Det var mange utfordringer som måtte takles, men vi fikk inntrykk av at de har hatt det gøy, og ikke minst lært mye i de ukene de har arbeidet ved FFI.

Populær sommerjobb

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) trenger kompetanse, studenter trenger erfaring og prosjekter å bryne seg på. Hver sommer møtes disse behovene, men konkurransen er stor. Nå er det åpnet for søknader for 2024.

Publisert Sist oppdatert
Seniorrådgiver Jan Olav Langseth er den som har oversikt over, og tar vare på sommerstudentene.

– Vi har mellom 50 og 70 studenter hos oss hver sommer, forklarer seniorrådgiver Jan Olav Langseth ved FFI på Kjeller utenfor Oslo. – Men konkurransen er stor for vi har mange søkere. Normalen er at 1 av 10 får jobb hos oss.

Viktig

Langseth forklarer at hovedgrunnen til en såpass tung satsing på studenter er at de sliter med akkurat det samme som de fleste teknologibedrifter: Å finne fagfolk. – Vi erfarer at dette er en veldig god måte å rekruttere på, og ser stor nytte av å ha tidlig kontakt med studenter, sier han. – Men like viktig er at de skal gjøre en jobb hos oss.

Gjengangere

– Sommerstudentene er et viktig tilskudd og vår erfaring er at de er veldig flinke. Mange kommer igjen i flere år, og ender gjerne opp med å gjøre masteroppgave med veiledning fra oss, sier Langseth.

Mange fag

Det er heller ikke lite FFI kan by på for studentene. På instituttets nettside kan de friste med hele 37 forskjellige fagfelt å jobbe med. – Generelt skiller vi ikke på klassetrinn, det hele blir en vurdering av søknaden. Dessuten kommer studentene fra mange forskjellige universiteter og høgskoler, forklarer han. Normal lengde på sommerjobben er for øvrig åtte uker.

Hjemmekontor

Elektronikk var på besøk midt i den verste flomperioden, derfor var det mange som jobbet hjemmefra – noe myndighetene også anbefalte på den tiden. Men vi fikk da sett på et par studentprosjekter.

Dronekatapult

Vi fikk møte tre ivrige studenter som nærmet seg slutten på sitt prosjekt, en dronekatapult. Og det er som navnet sier, en anordning som med en «strikk» kan skyte ut droner med en kraft på 20G. Målet er å kunne skyte ut opp til seks droner samtidig. Dette gjøres med et ganske avansert kontrollsystem studentene har utviklet. Her hadde de både jobbet med maskin- og programvare, mekanikk og ikke minst fysikk.

Fjernstyres

Det er også lagt inn at en kommandosentral kan fjernstyre utskytingen. Operatøren ved rampen sender klarsignal via en knapp om at dronene er klare, eller ladet. – Det er lagt inn en god del sikkerhet også, forklarer studentene, som naturlig nok var spente på å teste den et par dager etter vårt besøk.

Håkon har bygget og installert et privat 5G-nettverk basert på programvaredefinert radio (SDR) og åpen kildekode.

5G-nett

En annen student, Håkon, har vært med på å utvikle et privat 5G-nett basert på åpen kildekode, SDR (programvaredefinert radio), mobiler og modem. Nettverket er allerede installert og det samme er en egen chat- og SIP-server. – Dette er noe som kan brukes til mobile, taktiske nettverk, forklarer Håkon. Eneste forutsetning er at det finnes et 5G basisnett i området, slik at de kan utnytte 5G-slices, eller skiver. 5G- nettet er som mange vet bygget opp av disse skivene som kan brukes til forskjellige formål.

Studentene vi møtte var i hvertfall enig om én ting: Det er både morsomt og lærerikt å få prøve teorier ut i praksis. Det gir rett og slett en annen dimensjon og enda bedre forståelse for det de lærer på skolebenken.

Sommerjobb ved FFI

På nettstedet ffi.no finner du en side under «Jobb og karriére» som gir fyldig informasjon om sommerjobbene. I tillegg til informasjon, krav og søknadsfrister, er det også artikler og video fra forskjellige prosjekter studentene har jobbet med.

For 2024 åpnes det for søknader i første halvdel av september i år, og arbeidssted er Kjeller eller Horten. Søknadsfrist er 15. november.

Du kan søke sommerjobb hos FFI hvis du studerer ved et universitet eller en høgskole. Du må være norsk statsborger, og det kreves sikkerhetsklarering.

I tillegg må det leveres vitnemål og karakterutskrifter fra videregående skole og høgskole/universitet.

Kilde: FFI.no

Powered by Labrador CMS