productronica:

Lokal produksjon driver markedet i Europa

Det knytter seg stor spenning rundt mange produktlanseringer på productronica 2023. Mange nordiske leverandører, som ESD Center AB, merker trenden mot mer lokal produksjon og fleksibelt produksjonsutstyr.

Publisert

Hos ESD-Center, som også har en avdeling i Norge, oppfatter man markedssituasjonen som fortsatt veldig bra, der de fleste av deres kunder har svært mye å gjøre. – Trenden med "local sourcing", som akselererte i forbindelse med pandemien og som fortsetter å øke på grunn av situasjonen i resten av verden, er veldig tydelig og kan sees i at mer produksjon flyttes hjem til Europa. Dette i kombinasjon med at høyere produksjonsvolumer blir værende her, i stedet for å bli outsourcet eller overført til andre land, sier adm. direktør i ESD-Center, Stefan Sjökvist.

Må øke

Stefan Sjökvist, ESD Center.

– Alle disse faktorene gjør at kundene må øke kapasiteten, noe som fører til at maskininvesteringene er på et meget høyt nivå, forklarer han. En rekke produsenter oppdaterer også eldre utstyr for å forbedre kapasitet og kvalitet. I tillegg til investeringer i økt kapasitet er det ifølge Sjökvist stort fokus på effektiviseringer med automatisering og materialhåndtering for å sikre og øke «oppetiden» i maskinene.

Nye ting på vei

Selskapet leverer produksjonsutstyr og instrumenter fra en rekke kjente leverandører som Europlacer, Cyberoptics, Asscon, Seho, SMT m.fl. og et stort utvalg tilbehør og forbruksvarer til alle deler av produksjonen. Når det gjelder nye produkter, er Sjökvist sikker på at det vil bli mange nyheter å se på productronica. Men som det ofte er: – Vi har mottatt forhåndsinformasjon fra noen av våre leverandører, men kan ikke røpe noe på forhånd.

Forventer stort besøk

Ved den siste Productronica 2021 var pandemien fortsatt ikke under kontroll og smittespredningen var på en svært høy, og av åpenbare grunner var antallet besøkende svært begrenset. – For mange har det gått 4 år siden siste besøk, og vår oppfatning er at Productronica 2023 vil ha en meget høy deltakelse fra vårt område; Vi er stort sett fullbooket med møter hele uken og ser frem til messen med stor forventning, avslutter Sjökvist.

ASMPT: Fokus på informasjonsflyt og programvareverktøy fra fabrikkgulv til topp.

Fra gulv til topp

Den største aktøren på productronica er naturlig nok ASMPT, og er med sin utstilling på linje med Sjökvist når det gjelder bl.a. fokus på automatisering og programvare. På deres smartfabrikk på messen vil man kunne se hvordan informasjonen flyter fra fabrikkgulv til toppnivå. Også allestedsnærværende på ASMPT-standen vil være Virtual Assist, den personlige AI-assistenten for teknikere som lar dem hente informasjon om en maskin raskt og enkelt.

Solderstar introduserer Reflow Shuttle, som skal gi høyere innsikt i og kontroll over loddeprosesser.

Styring av loddeprosesser

Solderstar, en ledende leverandør av målesystemer for temperaturprofiler i omsmeltings-, bølge-, damp- og selektive loddesystemer, vil for første gang vise en «spektakulær» ny teknologi for styring av loddeprosesser, som skal endre målinger i stadig mer sofistikerte loddeprosesser. Midtpunktet i Solderstars presentasjon er Reflow Shuttle, en innovativ løsning som skal muliggjøre mye mer presis overvåking av omsmeltingsprosessen. Enheten muliggjør ifølge selskapet tidligere uoppnåelig presis måling av kritiske omsmeltings-parametere og gir høy nøyaktighet og oversikt til loddeprosessen.

Rehm tilbyr dispenseringsmaskiner med 3D høydesensor.

Dispensering og damplodding

Rehm er en annen allsidig leverandør, som leverer alt fra vapor phase loddeutstyr til dispenserings- og innstøpingsmaskiner. På productronica kan du blant annet se ProtectoXP, en maskin for dispensering og påføring av konformt belegg (conformal coating), og den nye integrerte 3D høydesensoren for dette systemet. De vil trolig også demonstrere Nexus vakuum kontaktlodding, et loddesystem de selv mener er spesielt godt egnet for kraftelektronikk. Vakuumet skal sikre oksydasjonsfri prosesser, så vel som forbedret væting og dermed bedre fylling av loddepunkter. I tillegg skal vakuumet redusere hulrom i loddepunkter betydelig, og muliggjøre prosesser slik som plasmarensing og atmosfæreforandringer for avansert pakking.

Kvanteteknologi

Tysk kvanteteknologi kan man også få et innblikk i under en av spesialutstillingene.

Productronica omfatter en rekke spennende eventer og spesialutstillinger, for eksempel med bruk av sensorer i elektronikkproduksjonen og renromsproduksjon. Det kan også være interessant å ta en nærmere titt på kvanteteknologi, i regi av Quantum Valley Lower Saxony (QVLS). De samler kvanteekspertisen fra vitenskap, industri og politikk i Niedersachsen. Dette nettverket står for forskning og overføring av kvanteteknologier i det globale kappløpet.

Er du en racer i håndlodding kan det vanke premie.

Håndloddekonkurranse

Sist, men ikke minst, må vi nevne IPCs håndloddekonkurranse. Dyktige loddeeksperter (F/M) vil konkurrere i løpet av 60 minutter med et komplekst kretskort om å vinne den nasjonale tittelen 2023 og innkassere en pengepremie. Konkurrenter vil bli bedømt av IPC Master Instructors (MIT) på lodding av et komplekst kretskort i samsvar med IPC-A-610 klasse 3-kriterier.

Powered by Labrador CMS