Elevprosjekt:

Elever fra Horten VGS, Forskerlinjen, har bygget to fysiske raketter, i tillegg til programmering og beregninger. I tillegg få testet resultatet av arbeidet gjennom en virkelig oppskyting.

Vellykket oppskyting tross kraftig vind

I forbindelse med Horten Tech Week i forrige uke, ble det gjennomført en spektakulær rakettoppskyting fredag. To raketter som var bygget og programmert av elever fra Forskerlinjen ved Horten VGS.

Publisert

Det var godt oppmøte på Jarlsberg flyplass utenfor Tønsberg og hektisk virksomhet med siste justeringer før elevene endelig kunne frakte rakettene ut til utskytingsrampen – det var nemlig to raketter som skulle opp.

Selve prosjektet har som formål å gi elever på videregående praksis i planlegging og bygging av raketter for å skyte opp satellitter.

Disse satellittene er basert på Arduino elektronikk hvor elevene skriver programvare for å lese av sensorer og logge data under rakettens flytur. Satellittene skytes ut på toppen av rakettens bane sammen med rakettens fallskjerm. Deretter daler satellittene ned med hver sin lille fallskjerm og gjør målinger på vei ned.

Prosjektet er støttet av Electronic Coast og veiledes av Frode Stensaa fra 7Sense.

To lag

I dag er det Horten VGS med Forskerlinjen og Greveskogen VGS med Topptilbud-realfag som er med på prosjektet. Sistnevnte skal gjennomføre sin oppskyting fredag 3. november fra Jarlsberg flyplass.

Mye vind

Fredag 20. oktober var det altså klart for Forskerlinjens rakett. Selve oppskytingen gikk som planlagt, men returen var dessverre ikke like vellykket. Derfor fikk de kun ut data fra rakett nummer 2, da den første fikk skadet elektronikken. De ble skutt opp i 10m/s vindstyrke og på grunn av vinden var de nødt til å legge oppskytningsvinkel helt ned i 80 grader, og dette reduserte oppnådd høyde.

– Vi har tidligere vært over 700 meter, men det viktigste er å tenke på sikkerheten, forklarer Frode Stensaa til Elektronikk.

Skjermdump av sensordata fra elektronikken som styrer utskyting av fallskjerm og satellitter på rakettens øverste punkt i flyturen.

500 meter

Raketten gikk opp til 500 meter og hadde en topphastighet på 396 Km i timen. Rakettene veide 17,3Kg hver seg og var 3,6 meter lange – ikke 3,4 meter som vi skrev i videoen under.

Konstruksjonen har lagt inn spinnstabilisering av rakettene slik at de går den veien man planlegger når oppskytningsrampen stilles inn, får vi vite.

Genialt

Vi mener at dette må da være en helt genial måte å vekke interesse for realfag og teknologi. Ved å gi elevene et virkelig prosjekt med flere fagområder som må takles, og i tillegg få se resultatet av arbeidet – i dette tilfellet, en spektakulær test.

Video

Noen inntrykk fra oppskytingsdagen den 20. oktober. Foto: Bjørn Ø. Andersen

Powered by Labrador CMS