DMASS:

Det europeiske halvledermarkedet overrasker

Til tross for betydelige forbedringer i komponenttilgjengelighet, fortsetter veksten i det europeiske komponentmarkedet med overraskende styrke, viser de siste tallene fra DMASS Association.

Publisert Sist oppdatert

Europeisk komponentdistribusjon, som topper fjorårets rekordtall, avsluttet første kvartal 2023 med overraskende sterke salgstall for både halvleder- og IP&E- (Interconnect, Passive and Electromechanical) komponenter, ifølge de siste tallene fra DMASS. Halvledere i første kvartal vokste med 22,9 % til 4,08 milliarder euro, IP&E med mer moderate 0,9 % til 1,82 milliarder euro. Første kvartal totalt vokste med 15,2 % til 5,9 milliarder euro.

– Etter 4. kvartal 2022 var det vanskelig å forestille seg at markedet vårt vil vokse igjen, både år over år og sekvensielt, spesielt siden nedgangen i ordrene har vært synlig i noen måneder nå. Den overraskende inntektsveksten i første kvartal kan ikke skjule det faktum at det er ganske fulle varelager i distrubusjonskanalen. Samtidig deler vi den generelle optimismen i europeisk industri om at nedgangen blir kort. Siden våre kjernevirksomhetssegmenter ikke er PC-er og smarttelefoner, men voksende segmenter som automotive og industri, er vi sikre på at etterspørselen vil vokse igjen dynamisk, sier Hermann Reiter, styreleder i DMASS i en kommentar.

Overraskende inntektsvekst i distribusjonskanalen i Europa.
Overraskende inntektsvekst i distribusjonskanalen i Europa.

Med totalt 4,08 milliarder euro leverte DMASS de høyeste rapporterte halvlederinntektene noensinne. Veksten skjedde i alle land og regioner, men i varierende styrke. Av de store landene registrerte Tyskland den høyeste økningen. Produktmessig viste mikro, programmerbar logikk og andre logiske komponenter (ASICs, ASSPs) høyest vekst, etterfulgt av analoge produkter.

IP&E-segmentet viste en overraskende sekvensiell oppgang på 15 % sammenlignet med Q4/22, men en liten vekst på 0,9 % til 1,82 milliarder euro sammenlignet med Q1/22. Vekstfordelingen på tvers av land var totalt forskjellig fra halvledere (noe som hovedsakelig skyldes en annen medlemsstruktur i IP&E). Mens passive komponenter sank med 2,3 % (spesielle passive komponenter økte), forble konnektorer og elektromekaniske komponenter samt strømforsyninger positive.

– Vekstkurvene i halvlederkomponenter og IP&E har vært ganske forskjellige en stund, med IP&E-veksten som toppet seg noen kvartaler før halvledere. Derfor har vi blitt positivt overrasket i Q1. Det som også er synlig er at spesialkomponenter på begge sider fortsatt ser veksttopper som kan indikere et skifte bort fra standardteknologier. Den spesielle situasjonen i distribusjon, sammenlignet med et totalmarked som ser sterkere bremser, gjør imidlertid en spådom vanskelig, forklarer Hermann Reiter og legger til:

– Bestillingene har absolutt gått ned men ikke i den grad vi har fryktet. Vi forventer en nedgang for 2023, men på moderate nivåer, og ser mye optimisme fra kundene for de langsiktige utsiktene til komponentvirksomheten i Europa.

DMASS Europe e.V., (inntil nylig DMASS Ltd.) en europeisk non-profit organisasjon, er det eneste bransjeorganet som samler detaljerte markedsdata for distribusjon av elektroniske komponenter på kvartalsbasis etter land og produktgrupper som mikrokontrollere, flashminner, analoge komponenter, Passive- og elektromekaniske komponenter, med mer.

Powered by Labrador CMS