Bildet viser hvor nybygget skal ligge.
Bildet viser hvor nybygget skal ligge.

Investerer over 1 milliard i utvidelse av datasenter

Kun 3,5 måned etter at Green Mountain annonserte en utvidelse på 4,5 MW ved sitt datasenter på Rjukan, kunngjør selskapet nok en utvidelse på 20 MW. Et nytt bygg skal reises i 2 etasjer hvor første fase skal være klar allerede 1 mars 2023.

Publisert Sist oppdatert

Den totale investeringen er på over 1 milliard og all restvarme fra anlegget skal leveres til Hima Seafood for bruk i landbasert oppdrett av ørret.

Det norske datasenterselskapet Green Mountain fortsetter å vokse på Rjukan. På dagens tomt skal det bygges et nytt toetasjes datasenter. Det nye bygget skal være klart for innflytting av første kunde allerede 1. mars neste år.

– Vi opplever stor interesse fra internasjonale selskaper som ønsker å flytte dataene sine til mer bærekraftige lokasjoner. Vårt anlegg på Rjukan tilfredsstiller høye krav til bærekraft med tanke på bruk av fornybar kraft, energieffektivitet og varmegjenbruk, sier administrerende direktør i Green Mountain, Tor Kristian Gyland.

Et datasenter som dette produserer mye varme, men det skal ikke gå til spille. Hima Seafood bygger for tiden verdens største landbaserte anlegg for ørretoppdrett mindre enn en kilometer fra Green Mountains anlegg. De to selskapene har allerede blitt enige om gjenbruk av spillvarme fra Green Mountains nåværende datasenter. Med den nye utvidelsen kan prosjektet skaleres ytterligere slik at Hima Seafood kan få enda mer oppvarmet vann til sin produksjon.

Dette er det fjerde nybyggprosjektet fra Green Mountain på under ett år. I tillegg til de to utvidelsene på Rjukan, bygger Green Mountain for tiden et nytt 13.5 MW datasenterbygg i Enebakk utenfor Oslo som skal stå ferdig i slutten av november. Selskapet har også nylig fullført en 3,5 MW utvidelse ved fjellhallanlegget på Rennesøy.

Teknologisjef Ole Sten Volland og administrerende direktør Tor Kristian Gyland, Green Mountain.
Teknologisjef Ole Sten Volland og administrerende direktør Tor Kristian Gyland, Green Mountain.

– Det er stor aktivitet i markedet, spesielt mot Norge, og vi forventer ytterligere vekst de neste 12 månedene. Vi har flere nye prosjekter på blokka som vi håper å kunne fortelle mer om snart. Disse prosjektene viser at Green Mountain har både gode løsninger og leveringsevne, selv i disse utfordrende tider, legger Gyland til.

For Rjukan vil dette bety flere arbeidsplasser, både i byggefasen men også på lang sikt. Lokale leverandører blir foretrukket så langt det lar seg gjøre og kan forvente seg mange nye oppdrag i månedene fremover.

Ordfører i Tinn Kommune, Steinar Bergsland, er også entusiastisk til planene. – Det er en stor dag for Rjukan og Tinn kommune, Vestfold-Telemark og regionen. Green Mountain leverer i dag tjenester til et internasjonalt marked, der kundene har stort fokus på og krav til både leveranse og FNs bærekraftsmål. Industrien på Rjukan tar nå en posisjon inn i det grønne skiftet gjennom bærekraft og sirkulærøkonomi, bruk av lokalprodusert grønn fornybar kraft, energieffektivisering, arealeffektivitet og varmegjenbruk. Med Green Mountain i førersetet er Rjukan nå blitt et laboratorium, et utstillingsvindu, for det grønne skiftet. En slik satsing og innvestering vil sikre det etablerte miljøet, og legge til rette for mange nye arbeidsplasser både direkte og indirekte.

Powered by Labrador CMS