Små satellitter: MP42 er NanoAvionics største satellitt bygget og lansert så langt, basert på en av de første kommersielt tilgjengelige modulære mikrosatellittbussene i industrien. MP42 er et rideshare-oppdrag, og en del av selskapets pågående program.
Små satellitter: MP42 er NanoAvionics største satellitt bygget og lansert så langt, basert på en av de første kommersielt tilgjengelige modulære mikrosatellittbussene i industrien. MP42 er et rideshare-oppdrag, og en del av selskapets pågående program.

Kjøper litauisk småsatellittprodusent

Kongsberg Defence & Aerospace (KONGSBERG) har signert avtale om kjøp av det litauiske småsatellittselskapet NanoAvionics. Det planlagte oppkjøpet forsterker KONGSBERG sin romfartssatsning.

Publisert

NanoAvionics utvikler og produserer småsatellitter, og skal være et globalt ledende selskap i sitt segment og har hatt betydelig vekst på alle kontinenter de siste årene. NanoAvionics har mer enn 150 ansatte og har vært med på 120 satellittprosjekter, med kunder som spenner fra nasjonale romfartsbyråer til universiteter som UNSW Sydney , og selskaper som Thales Alenia Space, Aurora Insight, Dubai Electricity & Water Authority, SEN og andre.

– Avtalen om kjøpet av NanoAvionics representerer en «game changer» for KONGSBERGs romambisjoner. Ved å kjøpe opp NanoAvionics utvider KONGSBERG sin romfartsportefølje til også å ha produkter og teknologi for design og produksjon av småsatellitter. Vi har klare ambisjoner om å vokse videre og med dette oppkjøpet tar vi neste steg både for oss og for norsk romindustri, sier Geir Håøy, konsernsjef i KONGSBERG.

KONGSBERG kjøper 77 prosent av selskapet. Nåværende majoritetseier AST & Science selger alle sine aksjer, mens ledelsen i NanoAvionics beholder 23 prosent av selskapet. Partene er blitt enige om en virksomhetsverdi på EUR 65 millioner (100 prosent basis). Ledelsen og lederstruktur i NanoAvionics under administrerende direktør Vytenis Buzas og markedssjef Linas Sargautis, begge grunnleggerne av selskapet, forblir uendret. Transaksjonen fullføres etter konklusjonen av ordinære sluttbetingelser, inkludert eventuelle nødvendige regulatoriske gjennomganger.

Det planlagte oppkjøpet er i tråd med både KONGSBERGs strategiske prioriteringer om å vokse i romteknologisektoren og Norges romambisjoner. I april annonserte KONGSBERG anskaffelsen av tre mikrosatellitter fra NanoAvionics som et første skritt i etableringen av Norges første satellittkonstellasjon med unike og verdensledende kapasiteter. 5. juli i år åpner KONGSBERG et nytt bygg på 6000 kvadratmeter med spesialiserte fasiliteter for utvikling og produksjon av produkter som skal skytes ut i verdensrommet.

– Norge er ledende innen maritim overvåking i nordområdene. Det planlagte oppkjøpet utvider vår portefølje med småsatellitteknologi i verdensklasse, noe som muliggjør ytterligere fremskritt innen overvåking og andre viktige strategiske kapasiteter. NanoAvionics, sammen med vår eksisterende romportefølje og utviklingen av Andøya space port betyr at Norge nå har ledende posisjoner i hele verdikjeden, sier Lie.

Powered by Labrador CMS