nanoCaps AS

Solid bakgrunn: Gründerne i nanoCaps har solid kompetanse når selskapet snart går ut kommersielt. T.v.: PhD, prof. Xuyuan Chen, som har drevet kondensatorforskning siden 1985. I tillegg har hans forskning bidratt til kommersialiseringer verdt flere milliarder dollar. Prof. Per Øhlckers (t.h.) sitter også på en omfattende kompetanse innen pakketeknologi og industriell ledelse, både i virksomheter og gjennom styreverv.

Det er nå det begynner

Etter 15 år med forskning og utvikling på superkondensatorer er nanoCaps AS klar for å starte kommersialisering av teknologien som faktisk er unik på flere måter.

Gründerne Professor og PhD Xuyuan Chen og professor Per Øhlckers ved Univsersitetet i Sørøst-Norge (USN) har i lang tid arbeidet med teknologien, og ikke minst selskapet. Nå er avtale med USN på plass, og startskuddet har gått.

Produksjon sikret

Til høsten starter selskapet med salg av kondensatorer fra GMCC gjennom en OEM-avtale. GMCC er også investor i selskapet.

De har for eksempel vært så heldige å ha en tidligere PhD (innen superkondensatorer) fra USN som nå er sjef for den kinesiske kondensatorprodusenten GMCC. Selskapet har gått inn med midler i nanoCaps og har i tillegg pakketeknologi som gjør at de kan starte med en gang alt er klart. Før det vil nanoCaps bli markedsført og solgt med GMCC sine superkondesatorer gjennom en OEM-avtale. – Det viktigste er at vi kan markedsføre superkondesatorer under eget navn og gjøre merkevaren kjent i Europa, før vi slipper våre egne, sier Øhlckers som legger til at dette også er produkter som er langt fremme teknologisk. Dette salget skal starte i september i år.

Fordelene

Som mange kjenner til har såkalte superkondensatorer store fordeler sammenlignet med batterier, bortsett fra lagringstid. De har for eksempel et mye større temperaturområde og kan lades svært hurtig. Dessuten er antall ladesykler flere hundre ganger større enn for batterier. Veien å gå er å ha hybridbatterier for å få det beste fra to verdener.

Illustrasjon som viser mange bruksområder for superkondensator i bil.

Stort marked

Bare i bilmarkedet er det bokstavelig talt stort potensiale. Det snakkes om et marked på 4 milliarder dollar, basert på at det brukes superkondensator for 5 dollar i hver bil. – Det er flere områder disse kan brukes, for eksempel for bilstarteren. Typisk er det mye strøm som skal brukes på kort tid, og med en egen løsning spares resten av batteriene til kjøring (og rekkevidde), sier Øhlckers. Se også egen illustrasjon for anvendelseområder i bil.

Flere områder

Bortsett fra bilmarkedet er bruksområdene utallige. Her kan nevnes bærbart og kroppsnært utstyr, elektrifisering og fornybar energi, trådløs ladere – for eksempel til mobiltelefon, flash til mobilkamera og smarte nett. Men listen er mye lenger.

Beskrivelse av teknologien som både er unik og patentert.

Teknologien

Det som skiller nanoCaps’ løsning fra alt annet på markedet er at de bruker krysskoblede nanorør som skapes gjennom en prosess kalt silisium-gress (se illustrasjon). Enkelt forklart betyr det at arealet blir tettere og dermed større, noe som er vesentlig for lagring og kapasitet. Andre produsenter bruker metoder og teknologier som vertikale nanorør eller karboniserte, knuste kokosnøttskall som er mest vanlig på grunn av naturlig innebygget porøsitet.

Større potensiale

nanoCaps organisasjon

Grunnleggere:

PhD, prof. Xuyuan Chen. Kondensatorforskning siden 1985. Bidratt til kommersialiseringer verdt flere milliarder dollar.

Prof. Per Øhlckers. Kompetanse på pakketeknologi og industriell ledelse

Styremedlem og rådgivere:

Henrik Jakobsen: Prof. emeritus ved USN. FoU-ledelsesevne fra både industri og Universitet.

Per-Christian Willoch Fett: Global direktør for Fearnleys LNG-avdeling. Investor- og oppstartserfaring.

Wei Sun: Medgründer og administrerende direktør i GMCC electronic tech. Wuxi CO., LTD. Forsket på superkondensatorer siden 2003 – blant annet ved USN hvor han tok sin doktorgrad i 2010.

Status i dag er at deres teknologi har samme tekniske ytelse om konkurrentene. – Her vil vi hevde oss med en lavere kostnad, i tillegg til at forbedringspotensialet er større – og til lavere kost enn hva konkurrentene kan klare.

EU-søknad

I mars i år ble det også sendt en EU-søknad til Horizon-programmet «A Digitized, Resource-Efficient and Resilient Industry 2022».

Veien fremover

Nå er de i ferd med å ansette sentrale folk til markedsføring og salg. Så skal det startes en 2. runde såkornfond hvor de håper å få inn 50 millioner kroner. – Vi vil fortsatt bruke forskning ved, og studenter fra USN, slår Øhlckers fast. – En annen oppside er at vi ikke behøver å ha stor andel i et så stort marked som dette er, for at det blir «big business», avslutter han.

nanoCaps AS

Selskapet er en universitetsoppstart for å kommersialisere 15 år med FoU i superkondensatorer og nanoteknologi og er dekket av en portefølje av sterke patenter og forskningsresultater. Status per nå:

  1. Utviklet superkondensatorer basert på sammenkoblede tverrbundne karbon nanorør på fleksibel folie som gir verdensledende kapasitans på ~2,5 Fcm-2 og ekvivalent seriemotstand mindre enn 100 mOhm cm-2.
  2. Utviklet superkondensatorer basert på sammenkoblede tverrbundne karbon nanorør på silisiumgress som on-chip-løsning med en spesifikk kapasitans på ~1 Fcm-2.
  3. Designet en mikrofabrikasjonsprosess for å fremstille 3D MEMS-superkondensatorer for både on-chip og off-chip applikasjon.
  4. Bedriftsstyre på plass og første ansettelse gjennomført
  5. Bedriftskontorer og lokasjon for pilotproduksjonslaboratorium sikret
  6. Fabrikasjonsutstyr for prototypeproduksjon er bestilt
  7. Første runde såkorninvestorer fullført og tilskudd fra Innovasjon Norge er sikret
Powered by Labrador CMS