Samarbeid

Morrow vil effektivisere tilgang til kraft med kunstig intelligens

De norske selskapene Morrow Batteries ASA og Optimeering AS går sammen om å utvikle KI-drevet automasjonsprogramvare for kortsiktige kraftmarkedsoperasjoner.

Publisert

Årsaken til samarbeidet er at nye teknologiløsninger trengs for at store kraftprodusenter og leverandører skal balansere energisystemet ved å bruke kraftmarkedene mer effektivt.

– Batterier er en essensiell del av overgangen til grønn energi. Implementering av kunstig intelligens (KI)-plattformen vil automatisere markedsoperasjoner, noe som er avgjørende for at Morrow skal fungere effektivt i fremtidens kraftmarked, sier Christian Van Veen Aas, leder for forretningsutvikling i Optimeering.

Veen Aas sammenligner deres løsning med en autopilot i fly. «Autopiloten» vil automatisere flere beslutningsprosesser for batteriene:

  • Timing, prissetting og volumer ved salg av energi og kapasitet/systemtjenester til markedene
  • Timing, priser og volum ved kjøp av strøm for oppbevaring i batteriene
  • Håndtere styring fra tilkoblet kraftverk, enten injisere det i nettet eller lagre det
  • Dekke tilsvarende etterspørsel – ved å bruke lagret energi, eller ta den fra nettet

Disse beslutningene vil bli tatt i sanntid og på forhånd, avhengig av markedet. Den oppdateres også fortløpende basert på fysiske posisjonsendringer - for eksempel høyere enn forventet vindproduksjon av en tilkoblet vindpark - og prognoser for markedspriser, likviditet og relaterte produksjons- og etterspørselsnivåer.

De to selskapene har signert et Memorandum of Understanding (MoU). Morrow Batteries vil bruke AI-teknologi for å kombinere maskinvare og programvare for å etablere sine batterifabrikker.

Powered by Labrador CMS