Batteri:

EU og Norge ønsker å integrere sine batteriøkosystemer

Norge og EU har inngått en avtale for å styrke samarbeidet om bærekraftige verdikjeder innen blant annet landbaserte råvarer og batterier. Men det er en viktig sak som må avklares først.

EU og Norge, ved Nærings- og fiskeridepartementet, har signert en MOU (memorandum of understanding) som sier at de ønsker å knytte sammen sine verdikjeder for batterier og deres råvarer.

– Dette industripartnerskapet skaper en vinn-vinn-situasjon for Norge og EU. Skal vi nå våre ambisiøse mål for klima og grønn omstilling, er vi avhengig av å jobbe enda tettere og mer målrettet. Med dette grønne industripartnerskapet på landbaserte råvarer og batterier vil vi nå målene raskere, samtidig som vi legger til rette for økonomisk vekst, større investeringer og flere grønne arbeidsplasser i Norge, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

Industripartnerskapet er en del av Grønn allianse som Norge og EU inngikk i fjor. Grønn allianse utgjør et rammeverk for forsterket klima-, miljø-, energi- og industrisamarbeid med EU, og er et supplement til EØS-avtalen. Industripartnerskapet er første leveranse under den grønne alliansen.

Partnerskapet skal blant annet sørge for at verdikjeder for batterier og kritiske råvarer blir sydd sammen. European Battery Alliance – edderkoppen i nettet til EUs batteriinnsats – vil diskutere hvordan den integrasjonen kan se ut, med Norge som deltaker i EBAs ministermøter.

Men, norske batteriaktører har uttrykt bekymring for «batterisaken» som handler om effekten av opprinnelsesreglene i Trade and Cooperation Agreement mellom EU og Storbritannia. Reglene innebærer en toll på 10% på elbiler som handles mellom EU og Storbritannia, det vil si batterier som har opprinnelse utenfor EU og Storbritannia. Det inkluderer norske batterier slik denne avtalen ser ut i dag.

Det siste året har Norge inngått flere grønne industripartnerskap, blant annet med Tyskland, Frankrike og Japan. I tillegg jobbes det med å få plass avtaler med andre utvalgte land, som Storbritannia, USA og Norden.

Powered by Labrador CMS