Arrows teknologiseminar med båttur:

Leverandørutstillingen trakk folk som her, i hver eneste pause.

Svært vellykket gjensyn

Teknologiseminaret med båttur som nå ble tatt opp igjen etter en pause siden 2019, må sies å ha vært en knallsuksess. Arrow kunne registerere 196 kunder fra 94 forskjellige bedrifter på årets samling som var den 5. juni.

Publisert Sist oppdatert

Selve seminaret besto av fem «spor» med både markedsoppdateringer og teknologi i dybden. Og selvsagt, båtturen på kvelden som for en gangs skyld kunne arrangeres med godt vær.

Nye tider

Det hele ble sparket i gang av Dean Hassel, Arrows salgsjef for nord- og østeuropa. Han kunne blant annet formidle at Arrow samlet omsatte for 33 milliarder i fjor, mens Arrow Electronics nådde 22 milliarder. Når det gjelder markedet ser de at det er mye som påvirker leverandørkjeden nå.

Ifølge Dean Hassel vil "Bleeding Edge"-komponenter bli mest etterspurt.

Politisert

– Halvledere er blitt politisert på samme måte som olje var før, slo Hassel fast. Og det var ikke vanskelig å finne eksempler på dette. Handelskrig mellom Kina og USA, og som vi vet, Europa har etablert flere «acts» som skal gjøre oss mindre avhengig av Asia. – Vi ser at dette fører til mindre globalisering, spesielt innenfor produksjon og utvikling, sa han blant annet.

Markedet

I år mener Hassel at markedet vil være på 600 milliarder dollar. Vekstområdene slik de ser det er KI og datasentre spesielt, mens industri vil se en nedgang. Regionalt er det sterk vekst i USA og Asia, mens Europa går ned. – 2024 blir et år med global oppretting av markedet. Det innebærer blant annet færre enheter (komponenter) og høyere priser, mente han. – Forholdet bestilling/fakturering (book to bill) er imidlertid ikke sterk nok til en full oppbygging, la han til. Det som kalles «Bleeding Edge» mener han får størst etterspørsel. Dette er kort forklart prosessnoder fra 14nm og mindre. Han hadde også et stikk til TSMCs satsing i USA: – Det kommer til å vanskelig, på grunn av faktorer som folk, kompetanse og kvalitet.

Møter ved å investere

For Arrows del skal de møte dette uforutsigbare markedet med å investere i markeder som de tror vil komme. Stikkord er markeder som gjør verden bedre. Det er typisk hjelpemidler for uføre, vann og vannkvalitet, agritek – smart jordbruk, fornybar energi, osv. – Teknisk støtte er også viktig for oss, sa han og nevnte at de har mange slike tjenester i India. I tillegg forsterker de alliansen med leverandørene på den tekniske siden.

Bygger opp

– De store OEM’ene ser nå at komponenter er kritisk for alt de produserer, men de har ikke kompetansen, slo han fast. – Men dette er kompetanse som de nå bygger opp, og begynner å nærme seg aktører som Arrow. I tillegg forbereder de seg til et nytt «sjokk» i systemet. – Når det blir allokering i fremtiden, tror jeg det blir kortere enn det har vært tidligere. Derfor har vi innført mer fleksible systemer for å møte dette, sa han blant annet og avsluttet med å fortelle at «My Arrow», et nettsted for selvbetjening, er i god vekst.

Helse og KI

Ishita Barua, lege med doktorgrad i KI og medisin, sto for hovedpresentasjonen. Hun mener at nå er data en viktigere ressurs enn olje, og at helsedata er den absolutt viktigste. Ikke minst fordi det er sensitivt og bidrar til å hjelpe menneskeheten.

Ishita Barua, lege med doktorgrad i KI og medisin, mener at nå er data en viktigere ressurs enn olje, og at helsedata er det absolutt viktigste.

Har bidratt

Kunstig intelligens har allerede bidratt. For eksempel har datamodeller spådd pandemier som Ebola, Zikavirus og Covid. – Vi fikk en stor oppdagelse i 2021, da KI (DeepMind, Google) fant hvordan mer enn 200 proteiner ser ut i 3D-modeller, fortalte hun blant annet.

Kan ta feil

Barua fortalte også at hun stilte opp som testperson i et prosjekt der KI skulle diagnostisere eventuell øyesykdom. Diagnosen hun fikk var Glaucoma, en øyesykdom som fører til blindhet. – Som testperson fikk jeg ingen empati, sa hun. Men for å være sikker gikk hun til en spesialist. Det viste seg at hun hadde noe som mindre enn 1 prosent i verden har; noen spesielle hvite flekker inne i øyet som er helt ufarlige.

Datasett

– Dette betyr at KI i dag ikke har nok data – det er veldig viktig at KI har stort datasett for å kunne gjøre riktige beslutninger, slo hun fast og la til at en annen test som er gjort, viste at ChatGPT var mer empatiske enn legene.

Vær uenig

Hun oppsummerte ved å si at det er viktig å være uenig med KI, eller i hvertfall ikke stole blindt på det. Når det gjelder fremtidens helsetjenester mener hun at den må være personlig, pasientsentrert og at KI blir brukt som støtte og forsterkning. – Vi kommer ikke utenom KI, siden helsetjenesten generelt har for få mennesker, avsluttet hun.

Utstilling

For å komme tilbake til arrangementet, så hadde Arrows leverandører stilt svært bredt opp, og med hvert sitt bord og skjerm, fylte disse det meste av hotell-lobbyen. Og bra for dem; det vrimlet og summet rundt utstillerne i hver pause.

Kjersti Sandberg fra NDC Event fikk plass til å promotere NDC TechTown som skal arrangeres i Kongsberg 9.-12. september. Av de som kom innom ble det dessuten trukket to vinnere som fikk gratis deltakelse på arrangementet.

Båtturen

På kvelden var det som tradisjonen alltid har vært, en båttur på fjorden. For en gangs skyld var værgudene med oss og «hus-bandet» leverte så det holdt. I tillegg ble det gjesteopptreden av et kundeband. Også mektig godt levert.

Bandet, med blant andre Christian Brusdal, konstituert sjef i Arrow Norway (gitar) og Jan Erik Larssen (vokal), leverte varene så det holdt. Larssen har forøvrig vært med som konferansier og underholder helt siden starten. En låt som viste seg å være populær var "You never walk alone". Den ble spilt fire ganger under båtturen(!).
Kundebandet spilte rolig blues med det som hører til: Sjel.

Etterlengtet

Ser vi på oppmøte, innhold og stemning, er det helt klart at dette er noe Arrows kunder og kontakter har savnet. Derfor møtte de også opp og bidro til at det ble en dag med god stemning, gode samtaler og helt sikkert nye kontakter.

Vi vil komme tilbake med mer fra noe av seminarets enkeltpresentasjoner senere.

Powered by Labrador CMS