Eliaden:

Klart for Eliaden 2024, 28.-30. mai på Lillestrøm. Prosjektdirektør Svein Arnesen håper på rekordbesøk.

Håper på rekordbesøk

Eliaden 2022 hadde det høyeste besøkstallet på 14 år. I år satser man på enda flere 28.-30. mai i Nova Spektrum på Lillestrøm.

Publisert Sist oppdatert

Til nå har trenden sett bra ut, med god tilstrømming av utstillere. – Målsetting er at messen skal vokse. Signaler i markedet kan tyde på at Eliaden 2024 kan bli den største siden starten i 1984, og kanskje også den største i Skandinavia i sitt slag, uttaler prosjektdirektør Svein Bogerud Arnesen i Eliaden.

Elektronikk på Eliaden

Utviklingen mot mer intelligente bygninger, industrielt utstyr, fornybar energi og ikke minst IoT-bølgen har på mange måter bragt elektrobransjen nærmere elektronikkbransjen. For eksempel er smarthus og elbilladere en viktig bransje i Norge, og høyst tilstedeværende på messen. Likevel glimrer de tradisjonelle elektronikkbedriftene og -distributørene med sitt fravær. Det skyldes nok dårlige erfaringer med deltagelse på Eliaden fra år tilbake, pluss strammere budsjetter.

– Vi prioriterer å møte folk, og har promotert denne utstillingen i lang tid, sier Jan Egil Førland fra distributøren Codico. Her vil vi treffe folk både fra produksjon, innkjøp og design. I motsetning til en del andre, har vi hatt høy aktivitet på messer det siste året, legger han til.

Høy messeaktivitet

Men noen unntak finner vi. Jan Egil Førland i Codico kan glede seg over å få arenaen nesten for seg selv som komponentdistributør. – Vi prioriterer å møte folk, og har promotert denne utstillingen i lang tid. Her vil vi treffe folk både fra produksjon, innkjøp og design. I motsetning til en del andre, har vi hatt høy aktivitet på messer det siste året, sier han.

Store ressurser

Førland forteller at selskapet bruker store ressurser på messen. Blant annet stiller de med en komplett elbilladestasjon, som skal demonstrere leverandørbredden. Foruten elbillading blir det naturlig nok mye fokus på kunstig intelligens, radarteknologi, trådløse systemer, batteristyring og skjermer. Blant mye annet.

Et naturlig midtpunkt blir sikkert også den nye råtassen fra Qualcomm, QCC740 – ifølge Førland en «game-changer» med Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, Zigbee og Thread, og med sikkerhet som første prioritet. Gratis demokort blir det også.

Gjøre seg kjent

En annen distributør som vil være på plass i Lillestrøm er Freber Elektronikk. – Det er fortsatt mange som ikke kjenner til oss, derfor ønsker vi å gjøre Freber mer kjent blant besøkende og utstillere. Samtidig ønsker vi å gjøre nødstrøm-løsningen mer kjent, samt at vi ønsker å vokse innen elektronikk- og batterisegmentet, sier Trond Eriksen hos Freber.

Freber ønsker å gjøre nødstrømsløsninger bedre kjent, i tillegg til at de vil vise hva de står for totalt.

– I tillegg håper vi å knytte til oss flere samarbeidspartnere ved å vise alt vi kan tilby, slik at vi kan ta opp kampen mot de store aktørene. Vi ønsker rett og slett å bli en foretrukket leverandør av tjenester og produkter innen energilagring, batterier og elektronikk, understreker han.

Instrumenter

Adeptor er også et kjent navn blant utstillerne. – Fluke er en hovedpartner for oss på messen. Multimetere og elektroinstrumenter inngår som et selvsagt innsalg. Det samme kan man etter hvert si om det brede sortimentet innen termografikameraer og tilbehør, sier salgssjef Svein Hermansen på vegne av elektronikkavdelingen.

– Fluke har de senere årene hatt stor suksess med soniske kameraer og instrumenter for analyse av energi og nettkvalitet, som vi også viser. Nytt fra Fluke nå er nylig introduksjon av instrumenter for måling og analyse av solenergi og et bredt spekter av instrumenter for målinger innen området elektriske biler- og kjøretøy. Det kommer vi tilbake til.

Svein Hermansen fra Adeptor i kjent utstillings-positur. Adeptor vil komme med flere nyheter på messen.

Tektronix viser oscilloskop for målinger på halvledere for høy effekt (Silicon Carbide SiC og Gallium Nitride GaN) og batterisystemer og test. I tillegg den nye MSO2 serien som kombinerer avansert felt- og laboratoriemålinger.

Roboter

Adeptor har flere andre avdelinger og produkter, men en ting å være oppmerksom på er kanskje en mulig deltagelse fra ANYbotics, et sveitsisk robotikkfirma som spesialiserer seg på utvikling av autonome mobile roboter. ANYbotics sine robotplattformer er designet for å operere i utfordrende infrastruktur som er vanskelig, monoton eller farlig for mennesker å ferdes i, for eksempel i olje- og gass-, gruve- og kjemiske industrier.

Powered by Labrador CMS